Zde může být vaše reklama.

Sesuv půdy u Hanušovic stále komplikuje dopravu

Sesuv půdy u Hanušovic stále komplikuje dopravu

foto: Archiv OK

27. 02. 2021 - 08:42

16. února došlo k sesuvu půdy na silnici II/369 u Hanušovic. Cesta je od té doby zavřená. Ve správě ji má Olomoucký kraj, jako páteřní trasu ji před uzavřením denně využívaly tisíce aut. Kraj se tak urychleně snaží zjednat nápravu situace. O sesuvu půdy a následném uzavření silnice jako první informovali 16. února dopoledne policisté.

Ti informovali krátce před devátou hodinou ráno o úplné uzavírce silnice, zhruba dvě stě metrů za koncem Hanušovic ve směru na Raškov.

"Provoz na silnici byl po předchozím sesuvu půdy vyhodnocen jako nebezpečný a bylo rozhodnuto o uzavření tohoto úseku pro veškerou dopravu. Objízdná trasa je vedená přes Kopřivnou, Bratrušov, Šumperk, Bludov a Olšany a je řádně označena. Z důvodu zajištění bezpečnosti důrazně žádáme řidiče, aby do úseku, kde je to zakázáno, nevjížděli, sledovali dopravní značení, využili objízdné trasy a počítali  se zdržením. Zároveň děkujeme za pochopení," popsala tehdy Jiřina Vybíhalová, mluvčí policie.

Olomoucký kraj se snaží situaci rychle vyřešit

Od té doby je silnice uzavřená, Olomoucký kraj však pracuje na nápravě situace.

„Zajištění svahu bude technologicky velmi náročné. Projektant už ale začal s přípravou návrhu na stabilizaci kritického místa. Jde o to, aby oprava cesty byla zahájena co nejrychleji a zároveň byla provedena kvalitně,“ uvedl Michal Zácha, náměstek hejtmana pro oblast dopravy.

Na problémy upozorňovali silničáři už na začátku února, podle všechno sesuv krajnice urychlily vysoké teploty, tání sněhu a velký provoz nákladních aut.

„Přesný termín zprůjezdnění vozovky zatím není možné stanovit – závisí na mnoha faktorech, které nedokážeme ovlivnit – od počasí až po volné kapacity stavebních firem, které budou letos extrémně vytížené,“ upozornil náměstek Zácha.

Kritické místo ohraničuje zákazová značka. Objížďkou provede řidiče přehledné dopravní značení.

Další články