Zde může být vaše reklama.

EXTRÉMNÍ VÍTR Silná bouře pustošila v noci Hanou

Silná bouře pustošila v noci Hanou

foto: HZS Olomouckého kraje

27. 08. 2023 - 11:30

Velmi silná bouře doprovázená extrémními poryvy větru a hustým deštěm se přehnala v noci na neděli Hanou a zanechala za sebou na řadě míst spoušť - potrhaná elektrické vedení, vyvrácené stromy, utržené střechy či zaplavené sklepy. Hasiči do rána zasahovali na mnoha místech v regionu, energetici ještě do nedělních 10.00 nestačili opravit všechny nahlášené poruchy.

„Do rána jsme zaznamenali 156 výjezdů. Drtivá většina byla k odstraňovaní popadaných stromů, větších větví a také drátů elektrického vedení. Evidujeme také několik utržených menších částí střech,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Po pádech stromů zůstalo několik poškozených vozidel také v ulicích měst, třeba na Velké Dlážce v Přerově spadený strom poničil čtyři zaparkovaná vozidla, v Daskabátu spadly elektrické dráty přímo na silnici. Vyvrácené stromy v noci přerušily nedaleko Potštátu na Přerovsku dopravu na silnici z Olomouce do Ostravy.

Během noční bouřky operační středisko hasičů přijalo i několik žádostí o pomoc s čerpáním vody, zaplavenými podjezdy, sklepy, naplaveným bahnem z polí a podobně. Rozsáhlé škody způsobila bouře v lesích kolem Olomouce, kde zůstalo mnoho vyvrácených nebo polámaných stromů. Správcové lesů budou ztráty sčítat v dalších dnech, stejněě ztak i zemědělci, kterým bouře poničila například chmelnice.

Další články