Zde může být vaše reklama.

Situace v uzavřených oblastech je vážná, daří se ale řešit

Situace v uzavřených oblastech je vážná, daří se ale řešit

foto: Archiv redakce

16. 03. 2020 - 15:00

V pondělí odpoledne proběhla v budově úřadu Olomouckého kraje tisková konference, na které promluvil hejtman Ladislav Okleštěk, Lenka Pešáková, ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje, šéf krajské policie Tomáš Lansfeld a šéfka krajské hygieny Růžena Halířová. Obyvatelé kraje seznámili s nejnovějším vývojem situace kolem nákazy koronaviru v kraji.

"Přebrali jsme 5 tisíc roušek. Půjdou primátně poskytovatelům sociálních služeb. Tam jsou teď nejvíce potřeba. Máme na cestě dalších 5 tisíc roušek. Ty půjdou nejen do sociální oblasti, ale také starostům obcí, které jsou momentálně v úplném uzavření. Pomůžeme s respirátory, aby se dostaly k prodavačkám v obchodech. Distribuujeme tak zhruba tisíc respirátorů právě sem. Roušky dáme také na stanoviště, která kontrolují pohyb osob mezi kontaminovaným a nekontaminovaným území, aby je mohla policie dát těm, kteří toto území budou zásobovat," řekl hejtman Okleštěk.

I nadále se vyvíjí situace v uničovském domě seniorů. "Pracovníci, kteří nejsou v podezření z nakažení, mohou i nadále docházet do domova seniorů a po skončení práce oblast opět propouštět. Existuje mechanismus, který toto zajišťuje," doplnil.

Proč krajská hygiena přistoupila k uzavření jednadvaceti obcí?

"Došlo k exponencionálnímu nárůstu pozitivních případů u nakažených osob. Od té doby nám přibývá kontaktů těchto osob a všechny jsou pozitivní. My jsme potřebovali omezit a zregulovat pohyb osob v těchto lokalitách. Tato opatření tak byla opravdu nutná," řekla k situaci Pešáková. Zároveň žádá, aby se každý k opatřením stavěl odpovědně, protože zodpovědnost leží na každém občanovi.

"Testování probíhá aktuálně i teď, těch vzorů je momentálně více než dvě stě. My stále dostáváme nové informace. V rámci kraje máme testovací zařízení v Ostravě, dále v laboratořích ve Vítkovicích. Další výsledky se dají očekávat po šetnácté hodině. Nerada bych se pouštěla do dalších prognóz situace, ale jsem ráda za výborně provedenou práci trasování kontaktů tak, abychom dokázali situaci zvládnout," doplnila Pešánová.

"Rodiny osob, které se tam pohybovali a vyjeli po nočních směnách domů, do karantény nedáváme, pokud nebyli v kontaktu s někým nakaženým," prozradila Pešáková. Věkový rozptyl pozitivních nálezů je různorodý. Mezi nakaženými jsou i děti. Krajské hygieně se rovněž podařilo dohledat pacienta nula, od kterého se situace dostala až k dnešnímu uzavření jednadvaceti obcí. Jde o cestovatelskou anamnézu prvních dvou potvrzených případů z Litovelska.

"Pro potřeby činnosti složek na místě je zřízená speciální linka, které aktuálně komunikují a řídit postup při vpuštění osob, které se potřebují do oblasti dostat. To se týká hlavně zaměstnavatelů a zaměstnanců. Situace se vyvíjí pozitivně," doplnila.

"Policie přijala nezbytná opatření k dodržení režimu, který nastavila krajská hygienická stanice. Policisté jsou celkem na 22 stanovištích v celé oblasti, máme nasazeno 160 policistů ve dvanáctihodinovém režimu. Komunikace mezi námi a krajskou hygienickou stanicí funguje dobře. Policisté mají dostatek ochranných pomůcek v této oblasti. Jen dnes jsme dostali tisíc respirátorů od brněnských kolegů. I nadále budeme reagovat na požadavky i změny, které postupně bude přinášet komunikace s hygienou. Chceme apelovat na lidi, aby se nepokoušeli obcházet naše opatření, jde totiž o nezodpovědné chování," řekl Landsfeld.

"K žádným sankcím jsme zatím sáhnout nemuseli. Kromě přestupku se mohou dopustit také trestního činu. U všech chycených šlo o pokus dostat se z území ven," doplnil.

 

 

 

 

Další články