Zde může být vaše reklama.

MÍSTO POHODY NASAZENÍ Sníh, povodně, nehody. Hasiči zažili mimořádně náročné svátky

Sníh, povodně, nehody. Hasiči zažili mimořádně náročné svátky

foto: HZS Olomouckého kraje

28. 12. 2023 - 11:30

Neobvykle náročné byly uplynulé sváteční dny z pohledu hasičů, profesionálních i dobrovolných, a samozřejmě také všech dalších, kdo jsou zapojeni v systému protipovodňové ochrany. Svátky začaly vydatným sněžením a s tím spojenými dopravními nehodami, aby se pak situace plynule změnila v povodňové ohrožení. Ke kuriózním zásahům patří záchrana dvou koní, na které spadl pod tíhou sněhu přístřešek. 

Během tří svátečních dnů hasičské jednotky v kraji řešily více než 250 událostí. Nejčastěji je zaměstnávaly zásahy ve spojení se silným větrem, tajícím sněhem a zvýšenými hladinami řek. "Čerpali jsme vodu ze sklepů, čistili koryta i propustky, instalovali jsme pytle s pískem," upřesnila tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Lucie Balážová. 

Hasiči také odstraňovali stromy z komunikací nebo z elektrického vedení. Nejvíce zásahů v této souvislosti evidují na Olomoucku a Šumpersku. Zasahovali například v Moravičanech, kde profesionální i dobrovolní hasiči stavěli mobilní protipovodňové hrazení, nebo u Pňovic na Olomoucku, kde se Oskava vylila z břehů a ohrožovala tři rodinné domy. Hasiči zde instalovali pytle s pískem, aby zabránili dalšímu rozlivu. 

"Tři sváteční dny můžeme z našeho pohledu v této souvislosti označit za náročné, tímto děkujeme všem jednotkám sboru dobrovolných hasičů, které s námi na řešení celé situace spolupracovaly," uvedla Lucie Balážová.

Během svátků museli hasiči zasahovat také u sedmi požárů, naštěstí menšího rozsahu. Mezi svátečními zásahy byly i poměrně neobvyklé akce, například vyproštění dvou koní. "Na Štědrý den jsme vyprostili dva koně zpod zřícené konstrukce," dodala Lucie Balážová. 

Velká voda se rozlila na několika místech kraje, větší škody ovšem napáchala na venkově. V Olomouci zaplavila jen některé nízko položené účelové komunikace a také poškodila stavbu odlehčovací komory u kojeneckého ústavu na Nových Sadech.  

Další články