Zde může být vaše reklama.

Staněk už není ministrem. Nahradí ho Mačák?

Staněk už není ministrem. Nahradí ho Mačák?

foto: Vlastimil Blaťák

30. 07. 2019 - 06:00

Prezident Miloš Zeman odvolal v pondělí ministra kultury Antonína Staňka. „Prezident republiky poděkoval Antonínu Staňovi za jeho práci, zejména za péči o záchranu kulturních památek, a za odhalení zneužívání veřejných prostředků v resortu ministerstva kultury,” uvedl mluvčí Ovčáček, podle něhož Zeman očekává pečlivé prošetření dvou trestních oznámení.

Jedno se přitom týkalo i olomouckého Muzea umění v souvislosti s projektem SEFO. Sám Staněk ani ministerstvo kultury zatím k odvolání nevydaly žádné tiskové prohlášení.

Staněk zůstává poslancem parlamentu ČR, jeho setrvání v řadách sociální demokracie je ale otázkou. K možnému vyloučení se už v minulosti vyjádřil například Petr Dolínek. „Honza Hamáček není bez chyb. Ale to, co si dovolí pan Staněk, který doufám již vystoupil z ČSSD, je neuvěřitelné. Pokud přijde v úterý na poslanecký klub, požádám o jeho vyloučení z našeho jednání. Porady má přece u pana Zemana,“ uvedl začátkem července poslanec na twitteru.

Zeman současně alespoň prozatím odmítá jmenovat Staňkovým nástupcem Michala Šmardu, ihned po Staňkově odvolání sice donucen opustit politiku, o Mačáka se po odchodu z funkcí ale postarala právě společnost DT-vyhýbkárna, která mu před léty posílala statisíce a v jejímž čele stál prostějovský radní Bedřich Grulich. Krajská organizace ČSSD Máčáka následně škrtla z kandidátky do krajských voleb, Mačák se ale do velké politiky vrátil právě díky Staňkovi.

Další články