Zde může být vaše reklama.

Stavba obchvatu Bludova pokračuje, nezastavily ji ani mrazy

Stavba obchvatu Bludova pokračuje, nezastavily ji ani mrazy

foto: ŘSD - Olomoucký kraj

21. 01. 2021 - 07:45

Při zběžném pohledu do kalendáře by si člověk mohl říct, že se všechny probíhající stavby na silnicích kvůli zimě zastavily. Není to tak, v případě obchvatu kolem Bludova, který má vzniknout mezi Šumperkem a Postřelmovem, je situace přesně opačná.

"Přípravné práce před faktickou stavbou započaly ještě v listopadu loňského roku. Těžká technika byla rychle hotova například u Postřelmova, tím pádem se mnohatunová mechanizace mohla přesunout dále po trase budoucího obchvatu Bludova. Aktuálně jsou motory rypadel, dozerů, demprů i skrejprů slyšet na bývalých polích u Sudkova," uvedl mluvčí krajského Ředitelství silnic a dálnic Miroslav Mazal.

I přesto, že je povodí Desné zasažené krutými mrazy, těžké stroje se zakously do zeminy.

"Teploměry ukázaly bez jednoho stupně -20 °C, proto byl výjezd páru více než třicetitunových kolosů pomalejší. Po zahřátí motorů o výkonu 420 kW (571 koní) mohly stroje do akce, v jednom cyklu zvládají těžbu, naložení, převoz a rozprostření materiálu. Šířka záběru je 3020 milimetrů, maximální hloubka odpovídá 333 milimetrům," prozradil Mazal.

Předpokládaná cena stavby je 2,9 miliardy korun bez DPH. Na trasu obchvatu dlouhého 5 635 metrů je rozvrženo 130 stavebních objektů. Pokud se podaří dodržet harmonogram, stavba by měla skončit do tří let.

Další články