Zde může být vaše reklama.

Stravte dovolenou v regionu, kraj má co nabídnout

Stravte dovolenou v regionu, kraj má co nabídnout
Zámek v Čechách pod Kosířem.

foto: Lukáš Blokša

09. 07. 2020 - 06:12

Investice do cestovního ruchu jsou v letošním roce důležitější, než kdy dřív. Také proto se zástupci Olomouckého kraje rozhodli podpořit turistický ruch v regionu desítkami milionů. Připravené jsou také novinky, které mají lidem zpříjemnit třeba letní dovolenou. S tím by mohla dovolenkářům pomoct Olomouc region Card, díky které výletníci ušetří. Haná i Jeseníky jsou totiž skvělou alternativou k zahraničním dovoleným.

Každý, kdo se v regionu ubytuje na čtyři a více nocí, získá automaticky slevovou kartu, se kterou může zdarma nebo za nižší cenu navštívit na 180 turistických cílů v celém regionu.

Kartu získají zájemci prostřednictvím turistických informačních center. „Celkem bude pořízeno deset tisíc kusů Olomouc region Card ve dvoudenní variantě. Lidé mohou tuto akci využívat od začátku července do konce srpna, případně do vyčerpání zásob,“ upřesnil Vladimír Lichnovský, uvolněný člen Zastupitelstva Olomouckého kraje pro oblast cestovního ruchu.

Zatímco jiné roky podporuje hejtmanství turistiku částkou zhruba třicet miliónů korun, letos ještě dvanáct miliónů přidá. Peníze půjdou také do takzvaných tvrdých investic – tedy do budování turistické infrastruktury, jako jsou třeba parkoviště, nebo na rozvoj kempů a míst určených pro odstavení karavanů a obytných přívěsů.

„Náš region si lidé v ČR volí jako čtvrtou nejčastější lokalitu, kam se vydat na letní dovolenou. To je sice dobré hodnocení, jsme ale přesvědčení, že máme velký potenciál k tomu, abychom přilákali ještě více turistů,“ dodal Radek Stojan, ředitel Centrály cestovního ruchu Olomouckého kraje.

Hejtmanství už spustilo marketingovou kampaň, která je pod mottem #nezapomennajeseniky zaměřená na aktivní turistiku, cykloturistiku a lázeňství v Jeseníkách. Obdobná kampaň probíhá také na Střední Moravě se zaměřením na poznávací turistku, cykloturistku a gastronomii pod mottem Pohoda na Střední Moravě.

Nejnavštěvovanější místa v kraji? ZOO Olomouc, termály ve Velkých Losinách i Bouzov

Pokud bychom se podívali na místa v Olomouckém kraji, u kterých se dá přesně určit počet turistů, a to například podle zakoupených vstupenek, ukáže se, že nejvíce táhnou návštěvníky cíle v Olomouci a okolí. Nejnavštěvovanějším místem se v loňském roce stala olomoucká zoologická zahrada se 348 209 návštěvníky. V těsném závěsu za zahradou se pak umístili výstavy na Floře, které loni navštívilo 341 189 návštěvníků. Přes 200 tisíc se pak dostaly například ještě termály ve Velkých Losinách.

Hojně navštěvovaný byl také Bouzov, který přivítal přes sto tisíc návštěvníků a byl nejnavštěvovanějším hradem v kraji, mezi zámky pak v počtu návštěvníků zvítězil ten v Čechách pod Kosířem.

 

Další články