Zde může být vaše reklama.

Šumperská knihovna Sever se přestěhovala

Šumperská knihovna Sever se přestěhovala
Ilustrační fotografie.

foto: Pixabay

01. 02. 2020 - 15:00

Proč město stěhuje pobočku Sever do Klubu důchodců a proč prostory využije na nejrůznější pohybové aktivity? Odpověď je jednoduchá. Návštěvnost pobočky je každým rokem menší, průměrně sem denně docházejí zhruba tři desítky čtenářů. Město zároveň vyslyšelo prosby obyvatel Šumperka, kteří nemají kde provozovat pohybové aktivity. Tím se zvýší návštěvnost společenského centra Sever více než desetinásobně. Organizátoři protestní akce, která proběhla minulý týden před pobočkou Sever, své argumenty, proč knihovnu nerušit, shrnuli do pěti bodů, radní na ně odpověděli.

 
1. Pobočka pořádala 200 akcí za rok, které převážně navštěvovali děti z nedalekých škol. Ty o tuto doplňkovou aktivitu přijdou, nebo bude méně pravidelná, protože se budou muset přesunovat do dva kilometry vzdálené knihovny.

Městská knihovna TGM se ještě před rozhodnutím o rušení knihovny, v lednu loňského roku, obrátila na všechny školy ve městě s dotazníkem. Po jeho vyhodnocení vyplynulo, že 73 procent škol si pro návštěvu knihovny raději volí hlavní budovu, 27 procenty pobočku Sever. Odůvodněním toho stavu bylo především lepší prostředí, profesionální přístup pracovníkům, jejich originalita a kreativita.

Na otázku, zda škola bude mít problém s ukončením provozu pobočky, deset zařízení odpovědělo NE a tři ANO. ZŠ Šumavská se obává časové náročnosti přesunu, podobně jako MŠ Sluníčko a Veselá školka. Pedagogové se však shodují, že tento hendikep lze řešit autobusovou dopravou.

Vedení těchto tří škol se již na programy v Masarykově knihovně dotazovalo a bylo ujištěno, že jim zdejší pracovníci vyjdou maximálně vstříc například tím, že pro školáky budou ve spolupráci s centrem Doris připravovat dvouhodinovky. Děti budou rozděleny do dvou skupin, jedné se budou věnovat pracovníci Doris, druhé knihovnice, po hodině (myšleno vyučovací) se skupiny vymění. Děti tak nebudou muset absolvovat další cestu do Vily Doris a ušetří čas na další přesun.

Knihovna tímto zároveň vyslyší požadavky pedagogů, kteří si přáli, aby děti byly členěny na menší skupinky a aby program se přizpůsoboval jejich věku.

2. Šumperk by se asi stal celorepublikovým unikátem, pokud by tak velké město, 40. největší v republice, obsluhovala jen jedna knihovna. Velikostně srovnatelná města, jako je například Kroměříž má 8 pracovišť, Vsetín 3, Uherské Hradiště 5, Břeclav 3, Hodonín 2, Český Těšín 5, například poloviční Zábřeh jich má 5.

Ano, tyto počty odpovídají. Jde však většinou o pobočky, které jsou otevřené jednou týdně na dvě hodiny a obsluhují je neprofesionální knihovníci, tím pádem město stojí jen několik tisíc korun ročně. Tyto pobočky často vznikaly tak, že město se sloučilo s původně samostatnými obcemi a službu knihovny městských částí redukovaly na minimum. Například knihovna v Zábřehu – Skaličce je otevřená v pondělí od 16.00 do 18.00, v Hněvkově v pondělí od 17.00 do 18.30, v Ráječku 16.00 až 19.00. Stejné služby, ale profesionálně vedené a ve větším rozsahu, rozhodně zastane knihovna přemístěná do Klubu důchodců.

Navíc kvalitní knihovnou disponuje každá ze čtyř šumperských základních škol, nákup knih dotovalo ministerstvo školství. Dalo by se tedy říct, že z tohoto pohledu tedy má Šumperk jednu hlavní knihovnu a pět poboček (4 ve školách a jednu v Klubu důchodců).

Centrální knihovna navíc zajišťuje dovoz knih na přání obyvatelů domova důchodců nebo domů s pečovatelskou službou. Jde o desítky svazků měsíčně.

3. Vedení města opakuje, že služby knihovny zůstanou zachovány díky umístění regálku s třemi sty knihami. Aktuálně v pobočce Sever proběhne více než 40.000 výpůjček ročně, knihovna disponuje 20.000 svazků. Nabídka knih by se musela několikrát denně obměňovat. Město však uvádí, že se bude obměňovat jednou za čtvrtletí. Dojde tedy k poměrně rychlému útlumu výpůjček.

Podle posledního propočtu se do klubu důchodců vejde 500 knih, které se budou čtyřikrát do roka obměňovat. Navíc zde bude čtenářům sloužit elektronická výpůjční služba, takže si každý bude moci vybrat z katalogu, jakou knihu bude chtít, a ta mu bude na Sever doručena. Navíc zde bude možnost půjčování časopisů.

Za loňský rok měla pobočka Sever celkem 44137 výpůjček. Z toho je však 18195 prolongací, to znamená, že čtenáři si už půjčené knihy, které mají doma, prodlouží buď fyzicky, nebo prostřednictvím katalogu na webových stránkách knihovny. Reálná roční výpůjčka je tedy 25942. V tomto čísle jsou zahrnuty knihy, časopisy, noviny a ostatní publikace, například „harlequiny“.

4. Všechny politické subjekty zastoupené ve vedení města před volbami deklarovaly snahu udělat něco pro pozvednutí periferních oblastí města, především Temenice. Jediný reálný krok, které pro ně zatím udělalo, je, že jim uzavírá knihovnu.

Ano, všechny subjekty zastoupené ve vedení města se snaží o pozvednutí periferních oblastí města. Ve čtvrti Temenice v posledních letech vznikla hřiště, v plánu je výstavba dopravního hřiště u ZŠ Sluneční, město zde řeší revitalizace, parkování, do těchto akcí jen v letošním roce město vyčlenilo ve svém rozpočtu na projekty a realizace 11,5 milionu korun. Investuje také do zdejších škol – ZŠ Sluneční a ZŠ Šumavská, letos sem putuje 1,2 milionu korun na projekty a realizaci sociálních zařízení. Vzniká zde nová obytná čtvrť v lokalitě Za Hniličkou. Město nechalo opravit kapličku v Horní Temenici, investuje do budování opěrných zdí potoka Temence a dosazuje zeleň.

Uvolněné prostory po knihovně budou sloužit pohybovým aktivitám pro celé spektrum obyvatel – od dětí až po seniory a denní návštěvnost se očekává ve stovkách návštěvníků denně. Budou tak podstatně lépe využité. O tyto prostory má zájem centrum Doris, které plánuje rozšířit služby pro maminky s dětmi v dopoledních o odpoledních časech, Veselá školka bude místnost využívat pro výuku tělesné výchovy pro zhruba 300 dětí, Pontis bývalou knihovnu využije pro pohybové aktivity pro seniory, které jsou velmi žádané, je poptávka po prostorách pro cvičení jako je jóga, pilates či aerobik.

5. Uzavření knihovny Sever ušetří cca 900 tisíc, to jsou necelé dvě desetiny procenta rozpočtu města. Tak zásadní omezení jakékoliv veřejné služby primárně sloužící znevýhodněným skupinám občanů (dětem, mládeži, seniorům, osobám s nižšími příjmy) je zcela neadekvátní k tak malé úspoře.

Ano, tímto rozhodnutím město ušetří zhruba milion korun, tato úspora, i když tvoří necelé dvě desetiny procenta rozpočtu, je pro město významnou položkou. Stejnou částku například stojí oprava toalet v ZŠ Šumavská.

Nikdy bychom si nedovolili říct, že služby knihovny slouží primárně znevýhodněným skupinám a lidem s nižšími příjmy. Podobné statistiky se nikdy neprováděly, a nejsou tak ničím reálně podložené. Tímto organizátoři protestní akce zařadili čtenáře jedním šmahem do jednoho pytle a udělali z nich sociálně slabé.  Troufáme si tvrdit, že mezi čtenáři jsou zastoupeny všechny vrstvy obyvatel.

Navíc zájem o pobočku Sever klesá. V loňském roce zde bylo registrováno 576 čtenářů, z toho 147 dětí. Z tohoto počtu zhruba 140 čtenářů navštěvovalo obě knihovny. O klesajícím počtu zájemců o služby pobočky Sever hovoří i úspěšnost každoroční náborové akce v obou knihovnách. O zapsání na pobočku Sever projevily v rámci akce Poprvé do školy, poprvé do knihovny (rok registrace pro prvňáčka zdarma) zájem 3 děti, do hlavní knihovny se nově přihlásilo 119 malých čtenářů. 

6. Proč přijít do Masarykovy knihovny?

Masarykova knihovna je umístěna na ideálním místě v centru veškerého dění. Pár kroků je vlakové a autobusové nádraží, gymnázium, v budově sídlí Centrum bakalářských studií, pět minut odtud je poliklinika, kino a divadlo. U knihovny je zastávka autobusu. Lidé tak mohou spojit například návštěvu knihovny například s lékařem nebo s kulturní institucí. Navíc senioři a zdravotně hendikepovaní čtenáři mají od ledna možnost využít i na cestu do knihovny Taxík Maxík.

Na rozdíl od Severu je hlavní knihovna otevřena i v sobotu a v tento den knihovníci pravidelně nabízejí pořady pro celé rodiny, které jsou stále oblíbenější. Zájemci si mohou posedět také v příjemném prostředí literární kavárny.

Takže sečteno a podtrženo, lidé na Severu o knihovnu nepřijdou, bude otevřena i nadále, provozní doba a sestava knih se bude přizpůsobovat požadavkům čtenářů. Uvolněné prostory budou desetkrát více využity a město ještě ušetří téměř milion korun ročně. Hlavní knihovna, jejíž vybudování přišlo na 70 milionů korun, bude více využita. A to si za poskytování špičkových služeb určitě zaslouží.

Další články