Zde může být vaše reklama.

Sváteční turisté riskují životy a ohrožují záchranáře

Sváteční turisté riskují životy a ohrožují záchranáře
Vrtulník odváží zraněného cyklistu do nemocnice

foto: Archiv

19. 04. 2020 - 12:00

Dlouhodobá karanténa a následné částečné uvolnění mimořádných opatření vylákalo do přírody vyšší množství turistů. Do Jeseníků vyráží i tzv. sváteční turisté, kteří mnohdy přecení své síly nebo vybavení. V uplynulých dnech Horská služba musela řešit hned několik výjezdů.

Na začátku dubna Horská služba zasahovala u muže ve středním věku, který zkolaboval během túry na Mravencovku. Ačkoli jeho rodina ihned zavolala linku 155, muž bohužel nepřežil. „Záchranka poté vyzvala nás. Když jsme na místo dorazili, muže už resuscitoval jeho syn. Následně jsme se zapojili my, po několika minutách posádka sanitky Zdravotnické záchranné služby a nakonec i posádka vrtulníku leteckých záchranářů z Ostravy,“ prozradil člen Horské služby Martin Chalupa.

Tento víkend Horská služba znovu zasahovala už náročného případu. Šedesátiletý muž na elektrokole spadl a způsobil si těžký uraz hlavy. „Na místě nehody jsme se pak setkali s posádkou sanitního vozu Zdravotnické záchranné služby. Muž, který po pádu upadl do bezvědomí, v tu dobu už se záchranáři komunikoval,“ uvedl k výjezdu člen Horské služby Roman Fišnar.

Cyklista při pádu narazil hlavou na vydlážděný svod vody. „Bohužel neměl přilbu a stejně tak i jeho kamarádi. V tomto případě, jak konstatoval lékař Letecké záchranné služby, která také dorazila, si způsobil frakturu lebky. Spolu se zdravotníky jsme pak stabilizovaného muže šetrně transportovali k vrtulníku. Posádka jej pak převezla k dalšímu ošetření do nemocnice,“ doplnil Roman Fišnar. 

Horská služba apeluje na občany, aby byli opatrní a nepodceňovali stávající situaci ani své síly nebo vybavení. V aktuální situaci jsou záchranáři ohroženi při každém výjezdu. „Naši záchranáři jsou stále v první linii, zasahují u mnoha nehod, a jsou přímo ohroženi eventuální nákazou,“ zduraznil Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.

Další články