Zde může být vaše reklama.

Svatý Kryštof by se na obchvat mohl vrátit během příštího roku

Svatý Kryštof by se na obchvat mohl vrátit během příštího roku

foto: Archiv ŘSD

13. 12. 2021 - 09:33

30. října letošního roku dosud neznámý pachatel poničil vzácnou sochu svatého Kryštofa, která hlídala řidiče jednoho z olomouckých obchvatů. Vzhledem k narušení statiky musela být socha sundána, už se ale řeší její oprava i návrat. K tomu by mohlo dojít v druhé polovině příštího roku.

"Ze strany policie pokračuje vyšetřování, jejich bližší vyjádření by mohlo teoreticky nastat na přelomu ledna/února 2022. Pan Aleš Novák byl u zrodu sochy a po incidentu svolal schůzku, na které jsme si předběžně ujednali možnou opravu Kryštofa + realizaci na původním místě," informoval Hanácký Večerník Miroslav Mazal z oblastního ředitelství silnic a dálnic.

ŘSD v současné době řeší nacenění díla a výrobu formy, aby mohly být zhotovené nové části sochy. Tu by mělo chránit také nové zabezpečení.

"Rádi bychom sochu podsvítili a zabrali kvalitnějšími kamerami, v úvahu přichází i další bezpečnostní doplňky, například čidla. Až budeme mít nějaká stanoviska včetně nacenění, požádáme o schválení se zakázkou na opravu Kryštofa a osazení nové telematiky," dodal Mazal.

K osazení sochy Kryštofa by mohlo dojít už v létě, v úvahu podle Mazala přichází církevní svátek Sv. Kryštofa, mluví se ale také o září, kdy má Kryštof svátek občanský. Přesný termín tak zatím neexistuje.

Další články