Zde může být vaše reklama.

Předběžné výsledky Telegraficky: Ryby v Bečvě otrávil kyanid

Telegraficky: Ryby v Bečvě otrávil kyanid

foto: HZS

24. 09. 2020 - 13:16

Předběžné výsledky analýzy vody z Bečvy, kde už několik dní ve velké hynou ryby, ukazují, že doposud neznámou látkou by měl být kyanid. Případ od České inspekce životního prostředí přebírají kriminalisté. Původce havárie je stále neznámy.

„Dva testované vzorky potvrdily naši původní domněnku, že látka, která se dostala do Bečvy, jsou kynanidy. Teď je na inspektorech České inspekce životního prostředí v Brně, aby se pokusili identifikovat původce havárie. Do věci vstupuje také kriminálka, která bude celý případ řešit,“ uvedla pro Deník mluvčí České inspekce životního prostředí Radka Nastoupilová.

Státní veterinární ústav si ale ještě úplně jistý není. „Důvodné podezření na kyanid tam je, musíme věc ale ještě došetřit, vzorky odebíralo více subjektů a definitivní výsledek všech ještě nemáme k dispozici,“ řekl Deníku ředitel Státního veterinárního ústavu v Olomouci Jan Bardoň.

Přes původní obavy to vypadá, že do Moravy se pro ryby smrtelná látka nedostala. Původně havárie zatím není jasný. Nejvíce se v této souvislosti mluvilo o firmě Deza. Ty ale jako viníky Česká inspekce životního prostředí popřela.

Další články