Zde může být vaše reklama.

JEDNA ZE TŘÍ NEJHEZČÍCH Třešňová alej u Nového Malína bere bronz v republikovém klání

Třešňová alej u Nového Malína bere bronz v republikovém klání

foto: ALEJ ROKU

02. 02. 2024 - 19:47

Šumperk – Třešňová alej vysázená kolem cesty z Nového Malína do osady Krásné na Šumpersku vybojovala se 703 hlasy bronzovou příčku v republikové anketě Alej roku 2023. V 13. ročníku lidé nominovali 83 stromořadí ze 13 krajů České republiky (kromě Karlovarského), v našem regionu dostalo nominaci pět alejí. Nejoblíbenější alejí se stala s 1157 hlasy alej ke klášteru Hora Matky Boží Hedeč z Pardubického kraje.

Třešňová alej u Nového Malína v Olomouckém  kraji lemuje silnici III. třídy vedoucí k osadě Krásné. O alej pečuje spolek Malínské aleje ve spolupráci se správcem silnice.  “Velmi staré košaté stromy jsou viděny zdaleka, jsou výrazným krajinotvorným prvkem a funkčním biotopem. V době olistění se zdá, že koruny téměř splývají a vytvářejí loubí “, napsal Petr Kuba, který alej nominoval. 

Srdečně gratuluji všem vítězným alejím a těm, kteří je nominovali. Dík patří také všem, kteří alejím poslali celkem 9782 hlasů. Stromy lemující naše krajské silnice zpříjemňují cestování a jsou součástí živé sítě v krajině. Historická stromořadí udržují paměť krajiny.  Jsou zároveň tím nejcennějším, čím stromy mohou být, biotopy pro stovky živočichů. Stromořadí, která jen těžce hledají místo k životu, jsou ta městská. Naštěstí za mnohá z nich bojují lidé, pro které jsou ulice místem k životu,“  říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová. 

Cílem ankety Alej roku je zvýšit zájem o aleje, které patří ke zdravé a fungující krajině.  Anketa vyzdvihuje význam vzrostlých stromů, které jsou důležitou součástí našeho prostředí. Přinášejí užitek lidem, přírodě a jsou domovem volně žijícím živočichů. V zimě stromořadí snižuje riziko tvoření sněhových jazyků a zavátí vozovky sněhem. Během soumraku, za deště či mlhy usnadňuje řidičům orientaci, ukazuje směr. Aleje také působí jako přírodní větrolam, zmírňují boční vítr a tak omezují odnos zeminy z polí. Linie stromů navíc utvářejí harmonický charakter a typický ráz české, moravské a slezské krajiny. Více informací najdete na alejroku.cz.

 

Nominované aleje v Olomouckém kraji v anketě Alej roku v roce 2023 

Pořadí v kraji 

Název aleje/stromořadí 

Počet hlasů 

1. 

Třešňová alej u Nového Malína 

703 

2. 

Pohádková Sakurová alej v Prostějově 

341 

3. 

Dubová alej u zámku Čechy pod Košířem 

249 

4. 

Zámecká alej v Hluchově 

174 

5. 

Alej Jánský vrch 

44 

Další články