Zde může být vaše reklama.

Tříkrálová sbírka na Olomoucku vynesla přes milion korun

Tříkrálová sbírka na Olomoucku vynesla přes milion korun
Ilustrační fotografie

foto: Dominik Novák / Člověk a Víra

04. 02. 2021 - 18:27

Pracovníci olomoucké charity rozpečetily pokladničky z Tříkrálové sbírky. Přestože letos nemohli koledníci do ulic, podařilo se do stálých kasiček vybrat přes jeden milion korun. Rekord drží katedrála svatého Václava, kde se vybralo přes 70 tisíc korun.

Ačkoliv tříkrálová koleda v letošním roce rozezněla především virtuální prostor, darovali lidé na Olomoucku do kasiček na veřejně dostupných místech neuvěřitelných 1 003 225 korun. Dárci, kteří zvolili způsob darování online, věnovali do dnešního dne Charitě Olomouc na pomoc potřebným 276 643 korun, přičemž online koleda pokračuje až do konce dubna. Počitatelný výtěžek nepočitatelného tříkrálového úsilí je tak v době pandemie více než hmatatelným dokladem solidarity lidí s těmi, kteří se nacházejí v nouzi.

Letošní Tříkrálová sbírka byla v mnoha ohledech netradiční

Vzhledem k epidemiologické situaci letos nemohli na Tři krále chodit koledníci tak, jak jsou každoročně zvyklí, Charita Olomouc tak rozvezla celkem 365 kasiček na různá místa v regionu. 

Kvůli netypické situaci se letos do sbírky nově zapojily různé prodejny, obchody, firmy, ale třeba i lékárny a pošty.„Do letošní sbírky se tak nově zapojily prodejny, obchody, firmy, lékárny, pošty a další instituce na Olomoucku. Koordinátorky sbírky vstřícnost lidí i firem příjemně překvapila.

Doslova nás uchvátila ochota pomoci i tvořivost při hledání nových cest podpory s místními asistenty, pracovníky obecních úřadů, dobrovolníky i jednotlivci z řad veřejnosti. Jsme vděční za tuto novou formu spolupráce,“ přibližuje Milada Malíšková, koordinátorka sbírky pro Olomouc venkov.

Nejvíce peněz se vybralo v katedrále svatého Václava

Z katedrály sv. Václava doputovaly na Charitu tři až po víko napěchované pokladničky. Celkový součet činil neuvěřitelných 70 731 korun, což je o 14 tisíc více než v loni. Pozadu nezůstala ani bazilika na Svatém Kopečku, kde dárci přispěli celkem 47 216 korun.

Výtěžek zcela předčil naše očekávání, i přes veškeré obtíže jsme v tak náročné době díky všem dárcům dosáhli na neuvěřitelnou částku,“ shrnuje Veronika Velčovská, koordinátorka sbírky pro Olomouc město.

Na co se použije výtěžek Tříkrálové sbírky?

Charita Olomouc díky štědrosti dárců bude i nadále pracovat na rozvoji domácí hospicové péče v regionu. Poskytne také finanční a materiální pomoc lidem s psychosociální poruchou, kteří se nacházejí v nouzi a zajistí pomoc rodinám, kterým z důvodu pandemie hrozí chudoba.

Dokdy poběží Tříkrálová sbírka online?

To, že se rozpečetily kasičky, ještě neznamená, že už se nedá přispět. Díky webu Tříkrálové sbírky je možné tak uničit také online a to až do konce dubna.

Jak Tříkrálová sbírka vznikla a co je jejím posláním?

Není bez zajímavosti, že první novodobá tříkrálová sbírka se v roce 2000 konala na území olomoucké arcidiecéze. O její vznik se zasloužil dnešní arcibiskup Jan Graubner. Jelikož zaznamenala velký úspěch, od dalšího roku je organizována na území celé České republiky. Od té doby se koná každý rok, nejvíce peněz se tradičně vybírá opět právě v olomoucké arcidiecézi.

Olomoucká charita na svém webu prozrazuje, že hlavním posláním Tříkrálové sbírky je snaha upozornit na potřebné lidi kolem nás. Ale to nejdůležitější je snaha jim pomoci. Zároveň jde o způsob, jak mohou lidé pomoci obdarovat člověka v nouzi.

Další články