Zde může být vaše reklama.

Týden v uzavřených okresech: Řidiči nás chápou, říkají policisté

Týden v uzavřených okresech: Řidiči nás chápou, říkají policisté
Policisté mají za sebou týden kontrol na hranicích uzavřených okresů.

foto: Policie ČR - Olomoucký kraj

08. 03. 2021 - 08:00

Obyvatelé České republiky mají za sebou první týden, kdy je omezený pohyb pouze na okresy. Na dodržování přijatých opatření v Olomouckém kraji dohlížejí jednotky policie, armády a celní správy na 170 stanovištích po celém regionu. Během prvního týdne proběhlo přes 32 tisíc kontrol, necelých sedm set vozidel museli hlídky vrátit zpět, protože nesplňovaly podmínky pro přejezd z jednoho okresu do jiného. Ve třech stovkách případů pak zaznamenali hlídky nějaký přestupek. I přes zjevnou nevoli, která se objevuje hlavně na sociálních sítích, policisté kvitují, že je řidiči chápou a ve většině případů se snaží nedělat problémy.

"Od počátku nouzového stavu vyhlášeného Vládou ČR v souvislosti s opatřeními vztahující se k zamezení šíření viru Covid-19 dohlížíme na dodržování všech vládních nařízení. V Olomouckém kraji jsme od 1. do 8. března provedli přes 32 000 kontrol. Při nich jsme zaznamenali přes 300 přestupků. Většinou se jednalo o porušení pohybu osob bez ochrany dýchacích cest nebo zákazu  nočního vycházení. Na hranicích okresů jsme za týden nepovolili vjezd téměř 700 vozidlům," uvedl k celkovým číslům za celý týden mluvčí policie Libor Hejtman.

Policistům pomáhá s kontrolou 170 vybraných stanovišť přes 300 vojáků a 20 celníků.

"Kontroly probíhají nejen na hranicích okresů, ale dohlížíme i na dodržování veškerých opatření vlády na území měst a obcí," doplnil Hejtman.

Jak dopadly víkendové kontroly?

Situace během týdne byla poměrně klidná, otazník visel nad víkendem, kdy byly Češi zvyklí i během pandemie koronaviru cestovat. A to hlavně do přírody. Podle Hejtmana však policisté nezaznamenali výrazný nárůst porušování vládních nařízení. Počty kontrol odpovídaly počtům ze všedních dnů. Dohromady za sobotu a neděli policisté provedli 8 133 kontrol a zjistili 157 přestupků. Na hranicích okresů se muselo otáčet 175 aut.

Vzhledem k tomu, že byli obyvatelé zvyklí jezdit o víkendech do turistických lokalit, zaměřili se policisté i na ně. A nezjistili žádné větší problémy.

Mluvčí krajského ředitelství policie Libor Hejtman také uvedl, že se při kontrolách setkávají policisté hlavně s pochopením. 

"Lidé vnímají důležitost dodržování vládních opatření a my jim za to děkujeme," uzavřel.

Další články