Zde může být vaše reklama.

U Hněvotína vznikne nová vodní nádrž určená ke koupání

U Hněvotína vznikne nová vodní nádrž určená ke koupání

foto: Pixabay

03. 03. 2021 - 06:00

Vedení obce Hněvotín plánuje stavbu areálu s vodní nádrží, která bude určená ke koupání. Jen pár kilometrů od Olomouce tak vznikne další plocha určená k vodním radovánkám. Sloužit má podle starosty města jak místním a lidem z okolních obcí, tak turistům. Stavbu komplikují zemědělci, se kterými město směňuje výhodné pozemky.

Hněvotín ke stavbě nové vodní plochy využije část z desítek hektarů orné půdy, které obec vlastní. Musí ale vyřešit pronájmy se zemědělci, kteří na pozemcích obce hospodaří. A to výměnou jednoho pozemku za jiný.

„Zatím probíhají přípravné práce. Dokud nebudou všechna pole pod zamýšlenou plochou, tedy u říčky Blaty, v majetku obce, kde jsou štěrky, jde jen o přípravu. My pozemky máme, ale jsou buď příliš úzké, nebo v nevhodné lokalitě," prozradil Večerníku starosta Hněvotína Jaroslav Dvořák.

Nádrž by měla být podle starosty velká zhruba 200 na 100 metrů a přispívat k rozvoji regionu. 
 
„Jsme součástí Mikroregionu Kosířsko a s dalšími starosty se bavíme, co by bylo potřeba k pozvednutí regionu, například cyklostezka, společný sběrný dvůr i vodní plocha, chceme tak pokračovat dál,“ uvedl Dvořák.

Vybudování vodní plochy už je podle informací starosty také v investičním plánu obce, naráží ale na zemědělce.

„Ti nám do toho vždycky házejí vidle a nesouhlasí s rozdělením lánů pozemků a dalšími věcmi. Z toho důvodu jsme jim před rokem dali výpověď z pronájmů naší půdy, která je tři roky, takže předpokládáme, že brzy budou muset sednout k jednacímu stolu. Potřebujeme, aby nás brali jako partnery, ne jako poskytovatele nájemní půdy,“ uvedl Jaroslav Dvořák.

Obec už má i časový výhled, kdy by vodní plocha mohla vzniknout.
 
„Výpovědní lhůta je tři roky. Zemědělci mají mezi sebou různě propachtované pozemky napříč, takže třeba naše pozemky, které má v nájmu Zemědělské družstvo Hněvotín, využívá někdo jiný, aby měli lány v kuse a nemuseli je dělit a náš záměr je ty lány rozdělit, obnovit široké polní cesty, osadit stromy. Už to s nimi projednáváme, seznámili jsme je se záměry na vybudování vodní nádrže,“ řekla starosta Hněvotína.

Obci k zahájení prací chybí už jen pozemek jediného majitele. Jakmile se situace vyřeší, může se začít s pracemi. Stavba by měla jít rychle.

„Já si myslím, že by to byla otázka třeba přes zimu, když nejsou tolik vytížené zemní stroje. Nepůjdeme do žádných extra hloubek, bude to zhruba metr a půl, někde až čtyři metry. Z ornice se udělá reliéf kolem vodní nádrže. Tyto věci máme promyšlené. Teď už záleží jen na směně pozemků,“ uzavřel Dvořák.

Další články