Zde může být vaše reklama.

Uničov má u Sberbank zablokováno přes sto milionů korun

Uničov má u Sberbank zablokováno přes sto milionů korun

foto: Lukáš Blokša

17. 03. 2022 - 07:11

Nejen obyvatelé Olomouckého kraje, ale také některé obce s regionu postihl krach české pobočky ruské banky Sberbank, ke kterému došlo na přelomu února a března z důvodu protiruských sankcí, které na tyto instituce dopadly kvůli ruské agresi na Ukrajině. Jedním z případů obcí, které mají u banky své peníze, je Uničov. Ten má v bance v současné době zablokováno kolem 100 milionů korun.

Vedení města v čele se starostou Radkem Vincourem tak řeší nepříjemnou situaci. „Část peněz máme také na účtech v České spořitelně, především na provoz úřadu a příspěvkových organizací. Chod města díky tomu ohrožený není. Ve Sberbank ale máme aktuálně zablokováno asi sto milionů korun, jsou uložené na termínovaných účtech. Jedná se o peníze, které jsme si našetřili na realizaci různých investičních akcí,“ uvedl Vincour v reakci pro Olomoucký deník.

V rámci nastalé situace jedna vedení města jak se svazem obcí, tak s Českou národní bankou. "Vedeme různá jednání o způsobech, jak se k penězům co nejdříve dostat. Musíme dát dohromady finanční zdroje, které máme na účtech, také řešit takzvaný cash flow a zjistit, kde všude jsme smluvně vázáni na investiční akce. Zjišťujeme, zda teď budeme schopni všechny naplánované investice financovat nebo budeme nuceni je oddálit do doby, než se situace vyřeší,“ popsal začátkem března Olomouckému deníku starosta Uničova Radek Vincour.

Jedním z problémů, kterým obce, které měly své peníze uložené ve Sberbank, čelí, je, že jim nikdo v současné době nedokáže říct, kdy by jim jejich vklady mohly být vyplacené. Obce tak musí řešit, zda nepřehodnotit připravované investice, případně řešit, které smlouvy mohou a nemohou v současné chvíli podepisovat. A situace se doposud podle vyjádření starosty Uničova Radka Vincoura neposunula.

"Nic se nikam neposunulo. Probíhá proces České národní banky, tedy odnětí licence. Všechny transakce banky jsou zastavené, banka nemůže přijímat ani vydávat finance, jsou tam blokované všechny finance, které tam byly a zůstaly. Až dojde k odnětí licence, budeme naše pohledávky řešit. Pro nás je situace taková, že 106 milionů korun, které jsme měli v terminovaných vkladech a na běžném účtu ve Sberbank, jsou zatím pozastavené a čeká se na další dění," uvedl pro Večerník Vincour.

Vzhledem k výši částky se nabízí otázka, zda je zablokovaných 106 milionů korun pro Uničov velký problém. "Pro samotný rozpočet to problém nečiní, my defacto máme rozpočet schválený zastupitelstvem zajištěný, takže nedochází prozatím k žádným omezením a rušením investičních akcí, jde o prostředky, které byly naspořené pro investiční akce, které nás měly v příštích letech čekat," dodal Vincour.

Další články