Zde může být vaše reklama.

Uničovsko má problém s pitnou vodou, povodně znečistily studny

Uničovsko má problém s pitnou vodou, povodně znečistily studny

foto: Richard Kořínek

11. 06. 2020 - 15:00

Bleskové povodně na Uničovsku a Šumpersku zasáhly do životů více než dvou set domácností. Do pomoci lidem ze zasažených oblastí se pustili hasiči, policisté, obyčejní lidé i neziskovky. Jednou z nich je Člověk v tísni, který do pomoci zapojil několikačlenný tým, který se snaží zasaženým rodinám poskytovat například psychosociální pomoc. Velký problém mají oblasti, které postihly záplavy s pitnou vodou, 76 studen v regionu je znečištěných.

Akutní potřeby jsou zatím zajištěné ze strany obcí, kterým, mimo vlastní zásoby, dodávají potřebný materiál nejrůznější subjekty jako firmy, hasiči nebo například Potravinová banka Olomouckého kraje. Z dlouhodobějšího hlediska se jako problematické jeví zásobování obcí pitnou vodou.

Člověk v tísni v současné době eviduje 76 znečištěných studen a číslo pravděpodobně ještě poroste. Ve většině případů je pro zasažené domácnosti studna jediným zdrojem pitné vody. Prozatím mají lidé k dispozici vodu v cisternách a vody balené.

"Ihned po povodních jsme do terénu vyslali šestnáctičlenný tým, který společně s dalšími organizacemi jako je Adra, Charita, Maltézská pomoc, Český červený kříž nebo Hasičský záchranný sbor zjišťuje přímo na místě rozsah škod a akutní potřeby. Momentálně sbíráme data a provádíme šetření, abychom v této krizové situaci zjistili, co lidé nejvíce potřebují. Proškolení pracovníci olomoucké pobočky Člověka v tísni také pomáhají lidem, kteří se kvůli povodním ocitli v nouzi a poskytují i potřebnou psychosociální pomoc a podporu," prozradil ředitel olomoucké pobočky Člověka v tísni Michal  Láš.

V zasažených oblastech pracují naplno hasiči i policisté, kraj vyhlásil veřejnou sbírku

O akutní potřeby obyvatel ze zasažených oblastí se starají také hasiči ze záchranného sboru Olomouckého kraje a policisté, Olomoucký kraj pak vyhlásil veřejnou sbírku.

"Olomoucký kraj začal hned po povodních organizovat finanční sbírku, která lidem v zaplavených vesnicích na Šumpersku a Uničovsku pomůže s odstraňováním následků povodní. Peníze mohou lidé posílat na sbírkový účet 123-0754200287/0100. Přispět mohou jednotlivci i firmy a počítá se každá darovaná koruna," prozradila mluvčí kraje Eva Knajblová.

Další články