Zde může být vaše reklama.

V Konici začalo očkování seniorů 80+ vakcínou AstraZeneca

V Konici začalo očkování seniorů 80+ vakcínou AstraZeneca
Očkovaní seniorů v Konici

foto: Archiv Olkraj.cz

24. 02. 2021 - 08:07

Naočkování vakcínou AstraZeneca se včera a dnes dočká přes 160 seniorů v Konici. V očkovacím centru, které za běžné situace slouží jako centrum komunitní, vzniklo první očkovací místo na území Olomouckého kraje, které je mimo nemocnice. Mobilní tým z Fakultní nemocnice Olomouc očkuje seniory nad 80 let, kteří jsou imobilní a nedokáží se bez pomoci dostat do vzdálených očkovacích center.

„Tímto způsobem naočkujeme nejen imobilní seniory přímo z Konice, ale také z okolních obcí. Na místo je dopraví například dobrovolní hasiči, o zdravotnický dohled po naočkování se postará zdejší Charita,“ přiblížil průběh vakcinace Michal Obrusník, starosta Konice.

Vzdálenost ostatně byla jedním z důvodů, proč první očkovací místo mimo nemocnice vzniklo právě v Konici. Jde o okrajovou oblast Olomouckého kraje, přesto pro tým z fakultní nemocnice dobře dostupnou. Zatím jde o první tskoce centrum, v budoucnu by mohla vzniknout i v dalších obcích s rozšířenou působností, záleží to na počtu vakcín, které bude kraj dostávat.

"Pokud do Česka dorazí více vakcín, plánuje hejtmanství zprovoznit další očkovací místa podobná těm, jaké teď zkušebně vzniklo právě v Konici," uvedla mluvčí kraje Eva Knajblová.

Přímo na místě se byl v úterý dopoledne podívat také hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

„Jedná se o pilotní projekt. Jeho přidanou hodnotou je, že kromě samotného naočkování seniorů získáme zkušenosti, které se budou hodit v případě otevření dalších očkovacích míst na území Olomouckého kraje,“ řekl před novináři.

Všichni přítomní na místě opět připomněli existenci stránek Krajpomaha.cz, kde se dají najít přehledné informace týkající se pandemie koronaviru.

Další články