Zde může být vaše reklama.

V kraji je 97 nakažených, čísla rychle stoupají

V kraji je 97 nakažených, čísla rychle stoupají

foto: Archiv redakce

23. 03. 2020 - 13:10

Hejtman Ladislav Okleštěk vystoupil na dnešní tiskové konferenci, na které informoval o současném stavu v rámci epidemie koronaviru v kraji. Mluvil o distribuci ochranných pomůcek zdravotníkům, hasičům a záchranáčům.  Informoval také o číslech potvrzených nakažených. V Olomouckém kraji během víkendu a dnes přibývají případy potvrzených nakažených ve velkém. Od dnešního rána přibylo šest případů v Litovli, dva v Uničově a čtyři v Olomouci.

Kraj pokračuje v distribuci ochranných roušek. Už během dneška míří do celého kraje zásilka roušek a respirátorů. Po dohodě s hygieniky a epidemiology půjde největší část dodávky sociálním službám, zdravotníkům, hasičům a záchranářům - tedy lidem, kteří proti koronaviru stojí v první linii.

"Prioritní je dostat ochranné pomůcky na uzavřené Litovelsko a Uničovsko. Tam jsme už minulý týden dodali 10 tiscí roušek a dalších 25 tisíc obdrží teď," uvedl Okleštěk.

Do uzavřených oblastí v současné době míří 1400 kusů respirátorů nejvyšší kvality. Celkem se tak k lidem dostalo už 70 400 respirátorů a 196 tisíc roušek. S distribucí pomohli hasiči zaměstnanci krajského úřadu i nemocnic a další dobrovolníci. Mezi lidi se dostalo rovněž také deset tisíc litrů dezinfekce, dvacet tisíc rukavic, 650 brýlí, 550 ochranných štítů, 370 speciálních nanoroušek a 7 tisíc rychlotestů.

Na cestě je v současné době dalších 14 tisíc litrů dezinfekčních prostředků. Také na kraj v současné době dopadnou další opatření a nařízení vlády.

"Dnes už nově mohou indikovat odběry také praktiční lékaři. Očekáváme, že během tohoto týdne tedy stoupne také počet testovaných. Praktický lékař totiž bude zodpovědný za to, kterému člověku vypíše neschopenku," mluvil o nové situaci Okleštěk.

Na tiskové konferenci padl rovněž na to, jak plánuje kraj v současné situaci hospodařit se svým rozpočtem.

"Investice budeme regulovat podle situace. Pokud bude v současné situaci nedostatek prostředků, některou investici pozdržíme, či zdržíme," doplnil Okleštěk.

Situace s počtem potvrzených nakažených se stále vyvíjí. V Olomouckém kraji během víkendu a dnes přibývají případy potvrzených nakažených ve velkém. Od dnešního rána přibylo šest případů v Litovli, dva v Uničově a čtyři v Olomouci.

Další články