Zde může být vaše reklama.

V Kroměříži zase zavedli domovnice. Dohlížejí na pořádek

V Kroměříži zase zavedli domovnice. Dohlížejí na pořádek

foto: archiv

09. 08. 2019 - 13:00

Dvě domovnice – preventistky začaly v těchto dnech dohlížet na pořádek v městských domech v ulicích Kotojedská a Nitranská. „Jejich úkolem je primárně předcházet potenciálním konfliktním situacím, ať už mezi obyvateli tamních bytů, nebo mezi nimi a lidmi z okolí,“ uvedl místostarosta Vít Peštuka.

Ve zmíněných domech bydlí především senioři, matky samoživitelky i lidé s nízkými příjmy. „Dům v Nitranské ulici lze zařadit mezi problémové lokality, kam naše hlídky jezdí každý měsíc. Domovnice by nás například mohly informovat o různých lidech, kteří nemají v domech co dělat a přespávají nelegálně ve sklepích. Přínosem tak může být i zvýšení pocitu bezpečí pro obyvatele domů,“ popsal ředitel městské policie Libor Kubiš.

Podle Martiny Hadwigerové, kurátorky pro dospělé z radničního odboru sociálních věcí a zdravotnictví, domovnice kromě obyvatel domů a městské policie komunikují také s radnicí. „Hlásí například případné problémy na zařízení domů. Jelikož do nich docházejí denně, mají tyto informace z první ruky,“ dodala Hadwigerová. Domovnice také spolupracují s asistenty prevence kriminality, kteří pracují pod městskou policií, mají s nimi například společná školení.

Město domovnice najalo díky dotaci z projektu prevence kriminality ministerstva vnitra, ze kterého bude jejich odměna hrazena do konce příštího roku. Před několika lety v Kroměříži fungovali domovníci v lokalitě Račín, zajišťovala je nezisková organizace. Zmíněný projekt ministerstva vnitra nelze využít na financování domovníků v soukromých objektech.

Další články