Zde může být vaše reklama.

PŘIPLATÍME SI V Olomouci, Přerově i Prostějově se zvýší některé poplatky

V Olomouci, Přerově i Prostějově se zvýší některé poplatky

foto: Pixabay.com

31. 12. 2023 - 09:37

Teplo, voda, odpady a různé další výdaje od příštího roku stoupnou. Zeptali jsme se ve třech největších městech Olomouckého kraje a všude se některé částky zvyšují. V každém městě je to ale jinak. V malé míře dojde u některých výdajů naopak i ke snížení.

 

V Olomouci se od Nového roku zvýší cena vodného a stočného. Společnost Moravská vodárenská si v Olomouci počítala v letošním roce za metr krychlový vodného a stočného celkem 109 korun, v příštím roce to bude 121,34 Kč za kubík. V Prostějově stejná společnost rovněž zvyšuje cenu, z letošních 117,34 Kč na 130,24 Kč za kubík vodného a stočného v roce 2024.

V Olomouci se zvýší cena nájemného v městských bytech, nikoliv však od ledna, ale až od března. Stávající nájemci městských bytů zaplatí od o dvacet procent více, v případě bytů pro seniory a bezbariérových bytů to bude o deset procent více. Poslední zvýšení nájemného městských bytů v Olomouci proběhlo v roce 2019 a dnes je výše nájemného výrazně pod cenou nájmu soukromých bytů.

Zajímavostí, která se ale většiny Olomoučanů nijak nedotkne, bude zvýšení poplatku za ubytované osoby. Tento poplatek se promítne na cenách ubytování ve městě. Jízdné či parkovné se v Olomouci zatím nemění.

Přerované musejí od ledna počítat se zvýšenými výdaji za odpad, teplo, vodu i služby spojené s užíváním plaveckého areálu. Stejná cena jako letos zůstává za městskou autobusovou dopravu, za parkovné na městských parkovištích, více nezaplatí na poplatcích ani majitelé psů, uživatelé knihovny nebo návštěvníci kina.

Ke zdražení přistupuje městská společnost Teplo Přerov, která zásobuje teplem přes 14 tisíc domácností. „Při průměrné roční spotřebě domácnosti 21,06 GJ je měsíční navýšení pouze 228 Kč včetně DPH. Oproti cenám tepla ve srovnatelných městech jsme na tom stále dobře a v rámci republiky se pohybujeme na předních místech,“ komentovala zdražení předsedkyně představenstva společnosti Hana Mazochová.

Vstupné na bazén se zvýší o 10 korun na novou cenu 90 korun, z 800 na 900 korun stoupnou například poplatky za popelnice. Městská knihovna zvedla peníze za registraci klientů po 12 letech, dospělý zaplatí za rok 200 korun.

Podobná situace, kdy část poplatků zůstává stejná, nebo se snižuje, a na druhé straně část roste, je také v Prostějově. Například vodné a stočné se zvýší o 11 procent na 116,29 korun za m3, poplatek za odpad se navýší ze 792 korun na 864 za rok. Stejný zůstává poplatek za psy, lístek na MHD nebo parkovné.

Dobrou zprávou je, že se občanům města sníží ceny dodávaného tepla. „Snížení ceny o 18 procent na 1 293,69 Kč za 1 GJ tepla umožní kombinace více faktorů. Jedním z nich je pokles ceny plynu. Druhým pak spuštění další takzvané kogenerační jednotky. Tato technologie umožňuje vyrábět zároveň elektřinu a teplo. Teplo městský podnik rozvádí odběratelům, zatímco elektřinu prodává do sítě,“ řekla Hanáckému večerníku mluvčí radnice Jana Gáborová. (mf, pv)

 

Další články