Zde může být vaše reklama.

Včelaři dostanou možnost hlásit se o krajskou dotaci

Včelaři dostanou možnost hlásit se o krajskou dotaci
Ilustrační fotografie

foto: Pixabay

08. 02. 2021 - 13:00

Letošní rozpočet Olomouckého kraje počítá také s dotací pro včelaře na území regionu. Celkem osm set tisíc korun má podle vyjádření krajských radních pomoci jak začínajících včelařům, tak těm, kteří o svá včelstva přišli, například kvůli nemocem. Peníze z dotace jim mohou pomoci jejich včelstva obnovit.

Necelých osm set tisíc korun letos rozdělí mezi včelaře olomoucké hejtmanství. Peníze pomohou jak začínajícím chovatelům, tak třeba i těm, kteří o svá včelstva přišli kvůli nemocem a potřebují jejich stavy obnovit.

„Jsem rád, že i přes nepříznivou ekonomickou situaci se tento dotační program podařilo zachovat. Pokud půjde všechno podle plánu, měl by kraj začít přijímat žádosti o dotace 8. března,“ informoval o dotaci na páteční tiskové konferenci Martin Šmída, radní Olomouckého kraje zodpovědný za oblast životního prostředí a zemědělství.

Konkrétně půjde mezi včelaře částka ve výši 780 tisíc korun. Také letos je o peníze velký zájem, stejně jako předešlé roky, kdy byla dotace vypisována. Peníze se dají použít nejen na obnovu a nákup samotných včelstev, ale také na pořízení úlů a dalšího včelařského vybavení.

Jak zažádat o včelařskou dotaci?

Na webových stránkách kraje, v sekci dotace, se dá dostat až na dotace související s životním prostředím. Na včelaře zde cílí hned dva tituly, jeden pro včelaře začínající, ten druhý pro ty stávající.

"Žádosti se podávají od 08. 03. 2021 do 26. 03. 2021 přes portál komunikace pro občany elektronicky a následně v papírové formě," stojí u prvního z nich. Příjem žádostí u druhého dotačního titulu je ve stejném datu. Formuláře najdou zájemci zde a zde.

Kdo může o včelařskou dotaci žádat?

"Začínající včelaři mohou dotaci použít na nákup nových kompletních nástavkových úlů s oddělitelným zasíťovaným dnem," píše se v podmínkách první dotace.

Na nákup úlů mohou dotaci použít také stávající včelaři, to ale není všechno.

"V případě včelařů, jež museli svá včelstva zlikvidovat na pokyn orgánů Státní veterinární správy, i na nákup plemenného a chovného materiálu – samostatných matek s doložením původu nebo oddělků," píše se v informacích k dotacím.

 

Další články