Zde může být vaše reklama.

FOTO+VIDEO Ve Vojenském prostoru Libavá od včerejší noci hoří

Ve Vojenském prostoru Libavá od včerejší noci hoří
Zdroj: HZSOK

16. 06. 2019 - 18:00

K rozsáhlému požáru ve Vojenském prostoru Libavá vyjížděli jednotky hasičů včera po osmé hodině večer. Požár se rozšířil zhruba na deset hektarů, postupně bylo přivoláno 15 jednotek hasičů, kteří pomáhali s hašením. V současné době jsou hasiči stále na místě a s požárem bojují. Podle informací, které k požáru jsou, budou bojovat ještě do zítřejšího rána.

"Jedná se o opravdu náročný extrémně kopcovitý terén, s těžkou dostupností dojezdu cisternových vozidel. Hasiči během nočních hodin s pokračováním do rozednění postupně nejvíce zasažená místa procházeli rozhrabávali a důkladně prolévali vodou. V nočních hodinách bylo požářiště rozděleno do třech hasebních úseků a v prostoru u rybníků bylo zřízené odběrné čerpací stanoviště. Zde cisterny postupně najížděly a prováděly dálkovou dopravu vody," uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Zásah pokračoval také v dopoledních hodinách. Hasičům se krátce před šestou hodinou ranní podařilo požár lokalizovat. Za denního světla se jasněli odkryla skrytá hoření a rovněž plocha požářiště s místy většího plamenného hoření. Během ranních hodin došlo k prostřídaní zasahujících jednotek. Jedná se o časově velmi náročný zásah odhadovaný na několik hodin postupné likvidace, včetně dlouhodobého dohledu vlastníky.

V brzkých odpoledních hodinách byl požár rozdělený na dva úseky a čerpací stanoviště, probíhalo intenzivní procházení velké plochy požářiště, rozhrabávání a prolévání vodou. Zásah je stěžován nejen terénem, v nočních hodinách jej nepříjemně ovlivňoval silný vítr a nyní i pohledem klimatu vysoké teploty. 

"Co stojí za příčinou vzniku požáru je aktuálně v šetření, škody prozatím nejsou přesně vyčísleny, ale dosahují jsou odhadovány v milionech korun. Zahořely mladé porosty i osazení zhruba desetiletého stáří," doplnil Hošák.

Zhruba o půl čtvrté odpoledne pak Zdeněk Hošák přes oficiální twitterový účet hasičů Olomouckého kraje informoval o tom, že jednotky na Libavé zůstanou minimálně do zítřejších ranních hodin. "Došlo k dalšímu prostřídání jednotek, nadále pracují v náročných podmínkách! Vysoké teploty a těžký terén vyžadují maximální fyzickou připravenost. Je zde stále několik desítek ohnisek," psal Hošek.

Další články