Zde může být vaše reklama.

TOTÁLNÍ DESTRUKCE Velký požár a exploze zcela zničily historickou chalupu na horách

Velký požár a exploze zcela zničily historickou chalupu na horách

foto: HZS Olomouckého kraje

04. 07. 2023 - 11:54

Sotva stačili v pondělí posnídat dobrovolní hasiči z Rudy nad Moravou a okolních obcí na Šumpersku, už je svolávala siréna k požáru, který vypukl na statku v nepřístupných jesenických kopcích nad Štědrákovou Lhotou. Ve stejné obci provozuje apartmány bývalý alpský sjezdař Ondřej Bank, jeho chat se ale požár nedotkl. Přes obrovské úsilí zasahujících profesionálů ze Šumperku i místních dobrovolníků lehl rodinný dům s hospodářstvím popelem.

Hasiči se nemohli s technikou a cisternami dostat rychle k hořícímu objektu kvůli špatným komunikacím v lesním terénu. „Při příjezdu našich jednotek hořel úplně celý statek. Uvnitř se navíc nacházely tlakové láhve a agregát, vlivem požáru došlo k jejich explozi,“ informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová. Zasahující se tak museli pohybovat v požářišti v dýchacích přístrojích.

S pomocí těžké techniky hasiči strhli poničené střechy a rozebrali konstrukce, aby uhasili lokální ohniska požáru. Příčinu zjišťuje spolu s policií i vyšetřovatel hasičů. Odhadovaná škoda na majetku je šest miliónů korun.

Další články