Zde může být vaše reklama.

DOMA JE AŽ V AUSTRÁLII Vzácná labuť černá se objevila na rybníku v Tovačově

Vzácná labuť černá se objevila na rybníku v Tovačově

foto: Jiří Šafránek

26. 11. 2023 - 13:00

Tovačov - Tohle není žádné ošklivé káčátko, ale vzácná labuť černá, která se na tuzemských rybnících běžně nevyskytuje. Před několika dny se objevila na Křenovském rybníku v Tovačově na Přerovsku a hned začala budit velkou pozornost mezi místními i návštěvníky. Podle ornitologů zřejmě ulétla ze zoologické zahrady nebo soukromého chovu.

 „Jde o labuť černou, jejímž původním domovem je Austrálie. Je menší, než u nás běžná labuť velká a díky svému černému zbarvení je nezaměnitelná. Málokdo ví, že pod černým peřím má i bílé letky, které však vystavuje jen při pohybu ve vzduchu. Od naší labutě se odlišuje i převážně červeným zbarvením zobáku a výrazným bílým proužkem,“ vysvětlil přerovský ornitolog Jiří Šafránek.

Tento exotický pták se výjimečně objevuje i u našich chovatelů, odkud občas unikne do volné přírody. Obdobný případ pamatuje Šafránek z roku 2008, kdy se černá labuť objevila na Zámeckém rybníku v Chropyni, v letech 2014 až 2016 ji mohli lidé vidět na Záhlinických rybnících.

„Labutě se živí převážně rostlinnou potravou, které bude v zimě nedostatek, a proto by bylo dobré, aby se našel její majitel, který by si ji měl odchytit,“ upozornil ornitolog.

 

Další články