Zde může být vaše reklama.

Z pily v Ptenském Dvorku zamířilo dřevo na pomoc jižní Moravě

Z pily v Ptenském Dvorku zamířilo dřevo na pomoc jižní Moravě

foto: Olkraj.cz

13. 07. 2021 - 09:21

Vlnu solidarity vyvolalo ničivé tornádo, které se na konci června prohnalo obcemi na jižní Moravě. Do postižené oblasti začala kromě lidských sil a peněžní pomoci proudit také surovinová pomoc, sloužící k obnově zničených oblastí. Zatímco jednotky profesionálních hasičů z Olomouckého kraje už se vrátily zpátky, další pomoc stále probíhá. Svou pomoc jižní Moravě nabídlo třeba i město Olomouc a nedávno díky zásahu hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka také pila Javořice, která působí v Ptenském Dvorku na Prostějovsku.

Z pily na jižní Moravu vyrazili celkem tři kamiony latí a bočních desek. Jde o 150 kubíků řeziva, které se používá na střešní konstrukce a cílem je alespoň trochu pomoct při opravách domů v Moravské Nové Vsi, Mikulčicích a Hruškách. S kontaktem mezi postiženou oblastí a firmou pomohl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

„Vážím si pomoci privátních dárců. Pile jsme rádi hned na samém počátku pomohli s kontaktem na postižené obce. V rámci skupiny hejtmanů máme možnosti, jak se rychle zorientovat a zorganizovat pomoc, což bylo bezprostředně po událostech na jižní Moravě velmi důležité. Olomoucký kraj pomáhá i prostřednictvím záchranářů, hasičů a finančních darů. Je to celý balíček pomoci, který jsme poskytli,“ uvedl hejtman Josef Suchánek.

„Dodávku budou přebírat starostové nebo místostarostové v daných obcích, řidiči kamionů jsou směrováni na tamní centrální sklady. Vše jsme se snažili domluvit tak, abychom dodali dřevo ve správnou chvíli,“ řekl předseda představenstva pily Javořice Jan Vařeka.

Z pily na jih Moravy míří materiální pomoc, jejíž cena dosahuje téměř jednoho milionu korun. S pomocí firma ani chvíly neváhala.

„Rozhodli jsme se tak proto, že je v tuzemsku obecně nedostatek řeziva a není jisté, že by se lidé na jihu Moravy dostali k materiálu na opravu svých domovů včas,“ doplnil Jan Vařeka.

Olomouc poslala elektrocentrálu, pomáhala i divadla

Do pomoci v postižených oblastech se kromě kraje a hasičů pustilo také město Olomouc a Moravské divadlo i Moravská filharmonie. Zatímco město poslalo do postižených oblastí elektrocentrálu, divadlo i filharmonie uspořádaly speciální představení a výtěžek šel na pomoc jižní Moravě.

Další články