Zde může být vaše reklama.

Zájem o testování na koronavirus je v kraji obrovský

Zájem o testování na koronavirus je v kraji obrovský

foto: Archiv

25. 04. 2020 - 09:00

Na třech místech regionu – v Uničově, Litovli a přímo v Olomouci se lidé zapojili do dobrovolného testování na onemocnění covid-19. Epidemiologové tak získají cenná data o kolektivní imunitě a lékaři například materiál, který může sloužit vývoji vakcíny proti koronaviru.

„Stejně jako v případě roušek i zde se naplno projevila solidarita lidí. Zájem o testování je mimořádný, což je dobře, protože čím více dat získáme, tím lepší informace o koronaviru budeme mít,“ uvedl hejtman Okleštěk.

Do historicky unikátního plošného testování kolektivní imunity se hlásí lidé, kteří netrpí klinickými příznaky onemocnění – nemají například zvýšenou teplotu nebo kašel. Samotný odběr vzorků probíhá od pátku 24. dubna. Předpoklad je, že se do screeningu zapojí zhruba sedm tisíc lidí, mezi nimi i zástupci místních samospráv nebo zdravotnických zařízení, ale také samotní epidemiologové či hygienici.

„V každém ze stanů na jednotlivých místech zajišťuje odběr třicítka zdravotníků. Další lidé se podílí na zpracování výsledků. Pomáhá nám také armáda,“ sdělil ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch.

Další články