Zde může být vaše reklama.

Zdravotníci za sebou mají náročný týden, stále chybí materiál

Zdravotníci za sebou mají náročný týden, stále chybí materiál

foto: Nemocnice Prostějov

21. 03. 2020 - 12:00

Hasiči, policisté i zdravotníci. Ti všichni za sebou mají bezpochyby těžký pracovní týden, který ale páteční půlnocí neskončil. Zeptali jsme se ve třech krajských nemocničních zařízeních na to, jak u nich probíhal skončený pracovní týden. Ve všech nemocnicích už se testuje, zároveň však nemocnice i nadále trpí nedostatkem zdravotnického materiálu.

Nemocnice Prostějov a Šternberk

"Naši zdravotníci mají za sebou náročný týden, a přesto odvadějí skvělou práci. Nemocnice zpřísnily opatření, aby riziko nákazy snížily na minimum - například zrušily se plánované operace či neakutní návštěvy u specialistů. U vstupu do nemocnice se všem příchozím měří teplota a cílenými dotazy na zdravotní stav se zdravotníci snaží odhalit možné nemocné. Na infekčním oddělení Nemocnice Prostějov leží nyní 5 pacientů s potvrzeným onemocněním Covid19, jsou ve stabilizovaném stavu. Další dva pacienti jsou ve stavu vážném na oddělení ARO. Laboratoř Nemocnice Prostějov začala tento týden také testovat vzorky na přítomnost koronaviru, kapacita je 100 kusů za den," prozradila mluvčí Středomoravské nemocniční Radka Miloševská.

Že je situace náročná, potvrdil v úterý také jeden z chirurgů šternberské nemocnice.

"Dnes nám řekli, že jsme se stali spádovou oblastí pro ta uzavřená města, vše z nich bude ošetřené u nás, možná budeme pracovat ve čtyřdenních  turnusech, ty už teď mají zavedené ve vojenské nemocnici, platilo by to i pro sestry. Ve Šternberku se snažili dojednat jednu větší školku pro děti zaměstnanců nemocnice, aby měly do večera kde být, učitelky s tím ale údajně mají problém, prý se nechtějí starat o potenciálně nakažené děti zaměstnanců," prozradil chirurg.

Ve středu pak prozradil, že se situace vyřešila a jedna ze školek ve Šternberku se dětí zaměstnanců nemocnice ujme.

"Co se týče další výpomoci, dnes jsme přišli všichni povinně do práce, zrušili nám dovolené a nakonec jsme neměli co dělat, protože plánovaně neoperujeme a momentálně u nás leží hodně málo pacientů. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet, šetříme lžka pro ty možné nemocné ze zasažených oblastí," řekl ve středu chirurg.

Ten se v pátek vyjadřoval k zásobám zdravotnického materiálu, kterého je i přes veškerou snahu vlády, ale také dobrovolníků, kteří zdravotníkům alespoň šijí roušky, stále akutní nedostatek.

"Dnes jsme operovali paní z Uničova, mně a kolegovi dali každému jeden respirátor z celkem šesti v baráku, prý nám musí vydržet až do konce epidemie, ale já jsem ho měl už po operaci postříkaný od krve," uvedl.

Vojenská nemocnice Olomouc

Situace ve vojenské nemocnici se během týdne také překotně vyvíjela. Nemocnice chtěla původně všechna svá lůžka nabídnout pro nakažené pacienty, nakonec za pomoci armády vzniklo před areálem odběrné místo.

"Testujeme výhradně podle pokynů hygieniků klasické výtěrové odběry na koronavirus  na dvou odběrných místech - jedno je před Vojenskou nemocnicí Olomouc v době nově od 9. 00 do 15.00 hod a pak v terénním odběrovém místě v Nových Zámcích u Litovle pro občany tamní zajištěné zóny. Obě tato místa dnešním dnem začala poskytovat vyšetření rychlotestů na koronavirus z krve, podmínkou je papírová nebo elektronická žádanka od lékaře, kterou se pacient musí prokázat. Rychlotest na určení koronavirové infekce je určen výhradně pro pacienty, kteří mají odpovídající potíže, a vždy po něm pacient odchází do čtrnáctidenní karantény, ať již je jeho výsledek jakýkoli. Při pozitivním výsledku rychlotestu se ještě dodělává standardní výtěrové vyšetření. Pak ještě máme v terénu sanitu s úkolem provádět výhradně výtěrové odběry u pacientů v místě bydliště dle pokynů hygienika. Všechny tyto služby zajišťujeme v úzké spolupráci s příslušníky 6. polní nemocnice Armády České republiky a armádním Centrem zdravotnických služeb Prostějov. Znovu opakuji, že neposkytujeme vyšetření dobrovolníkům ani samoplátcům," popsal situaci ve vojenské nemocnici její ředitel Martin Svoboda.

Fakultní nemocnice Olomouc

Také fakultní nemocnice má za sebou turbulentní týden. Způsobilo to hlavně zjištění, že jeden z lékařů pracujících na urgentním příjmu je nakažený koronavirem poté, co se vrátil ze zahraničí. Stihl však odsloužit několik směn, musely tak být zkontrolovány desítky pacientů a kolegů. Naštěstí se ani u pacientů, ani u kolegů žádný pozitivní případ nevyskytl.

Kromě toho dnes fakultní nemocnice rozjíždí venkovní odběrné místo, stejně jako u vojenské nemocnice ale bude testovat pouze na doporučení, samoplátce přijímat nebude. Zároveň by se zde v pondělí, ve spolupráci s Lékařskou fakultou Univerzity Palackého mělo rozjet velkokapacitní testování vzorků, které by tak mělo urychlit celý proces sběru a vyhodnocení získaných dat. 

Další články