Zde může být vaše reklama.

Sledujeme on-line Živě: Olomouc se připojila k Pochodu pro nezávislost justice

Živě: Olomouc se připojila k Pochodu pro nezávislost justice

29. 04. 2019 - 16:35

Občané Olomouce se přidali k akci Pochod pro nezávislost justice, kterou vyvolalo jmenování nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Podle iniciátorů akce se totiž v tomto případu jedná o účelovou výměnu na ministerském postu, která má minimálně ztížit situaci všem, kteří se věnují vyšetřováním kolem současného premiéra Andreje Babiše. V Olomouci se protestující sešli v 16:30 symbolicky na Žižkově náměstí u sochy Tomáše Garrigue Masaryka.

18:41 Na programu bude už jen sledování streamu z Prahy. Děkujeme Vám za pozornost.

18:35 "Policie navrhla obžalovat premiéra. Ten o ten později nechal odvolat ministra spravedlnosti. To smrdí největším zásahem do právního státu od Sametové revoluce," říká organizotor akce Raclavský. "Chceme nezávislého ministra. Ne Marii Benešovou. Nechceme člověka, který zpochybňuje trestní stíhání premiéra," doplnil Raclavský.

18:25 U sloupu Nejsvětější Trojice se tvoří řady k peticím na podporu justice a proti Babišovi a Staňkovi. Specifická situace v Olomouce ohledně Muzea umění dodává demonstraci ještě tento rozměr.

18:12 Všechny přítomné na dálku zdraví také rektor UP, který na místě nemůže být kvůli pracovním povinnostem.

18:10 Účastníků už bude k tisícovce.

18:06 "Možná někteří z vás víte, že jedním z nejvyšších politiků je momentálně Staněk. Co je na svém postu, rozhodl se, že bude jako conquistadoři ve Španělsku. Jako jeden z terčů si vybral MuO, které od revoluce vytvořilo jednu z nejlepších institucí svého druhu v Evropě. Rozhodl se, že pošlape všechno, co se v kultuře za 30 let povedlo," říká Zatloukal.

18:03 Demonstranti právě dorazili na Dolní náměstí. Prvním řečníkem je Pavel Zatloukal, bývalý ředitel Muzea umění.

17:50 U Okresního soudu právě zní sborově česká hymna.

17:40 Proběhla korunovace lvů.

17:38 Hlas z lidu, Karolína Malíkován na otázku proč jste tady: "Protože je hrozné, že člověk, který je nějakým způsobem stíhaný, je premiérem naší země. A pokud si svévolně vyměňuje lidi tak, aby se jeho případ řádně neprošetřil, je to špatně."

17:33 Na demonstraci je přítomen i poslanec za Piráty Vojtěch Pikal.

17:30 Demonstranti dorazili před budovu Okresního soudu. Chystá se korunovace lvů.

17:23 Z desítek se staly stovky. Dav nabobtnal.

17:08 Dav demonstrantů už je na Třídě Svobody.

17:03 Průvod prochází kolem budov Přírodovědecké fakulty

16:51 Průvod demonstrantů se dal na pochod, momentálně prochází areálem vysokoškolských kolejí. Davem během průchodu znějí hesla jako Babiše do koše, Nejsme tvoje firma, Nechceme Putinovu děvku, nebo Justici nedáme. Pan Raclavský vyzývá tlampače kolemjdoucí, aby se připojili.

16:39 S proslovem začal iniciátor akce Vladislav Raclavský. Vrcholem dnešní akce bude korunovace lvů u OKresního soudu papírovými korunami. Bylo připomenuto, že poprvé k tomu došlo v roce 1989.

16:30 V Olomouci probíhá demonstrace Pochod za nezávislost justice. Po čtvrté odpolední se v Olomouci na Žižkově náměstí sešlo několik desítek lidí, podepisují petice za nezávislost justice a odvolání Andreje Babiše. Rozdávají se také placky iniciativy Milion chvilek pro demokracii.

-lub-

Další články