Zde může být vaše reklama.

PODVODNÍKŮ PŘIBÝVÁ Boj proti online podvodníkům. Na policejní akce chodí stovky lidí

Boj proti online podvodníkům. Na policejní akce chodí stovky lidí

foto: iStockphoto.com

26. 02. 2024 - 13:16

S překvapivým zájmem lidí se setkaly policejní besedy a semináře o internetové kriminalitě, která se stala fenoménem dnešní doby. Policisté v Olomouckém kraji spustili v říjnu kampaň, ve které upozorňují veřejnost na nejčastější způsoby, jakými organizovaný zločin okrádá na internetu každou hodinu tisíce důvěřivých lidí. Hned během prvních týdnů se policistům ozvaly obecní úřady, kluby seniorů nebo i řada firem s požadavky na semináře. Kampaň je reakcí na stoprocentní meziroční nárůst kyber kriminality.

Kriminalisté upozorňují, že každý den mají několik případů nešťastných lidí, kteří naletěli internetovým zlodějům. Stačí si například zadat inzerát na hojně užívaném facebookovém tržišti Marketplace a během pěti minut vás bude atakovat smečka podvodníků s fejkovými adresami, že vaše zboží koupí, ať jim pouze pošlete údaje z platební karty.

„Od října loňského roku, kdy jsme informační kampaň zahájili, máme na kontě více než 30 besed po celém kraji a pro velký zájem plánujeme řadu dalších. Cílovou skupinou naší kampaně nejsou jen senioři, jak je to mnohdy veřejností vnímáno, ale především dospělá populace, lidé v produktivním věku. Typů podvodů je celá řada a jejich obětí se může stát v podstatě kdokoli z nás,“ řekla Hanáckému večerníku koordinátorka projektu Jiřina Vybíhalová. „Přínosem besed je, že máme možnost lidem na praktických příkladech ukázat, v čem nebo kde je zakopaný pes a poradíme, na co si dávat pozor. V obecné rovině pak ty nejzásadnější rady shrnuje náš maskot Pan Prokoukl a nabádá účastníky, aby ho dále sledovali, protože on drží krok s kyber zločinci a jako první je informuje o nových typech podvodů.“

A čím se snaží organizovaní zločinci důvěřivce oblafnout? Výhodné investice, falešní bankéři, prodej použitých věcí, seznamky, přísliby erotických zážitků, exotické dovolené, podvodné webovky. To je jen výběr z oblastí, kde lidé na netu přicházejí někdy o pár tisícovek, ale často i celoživotní úspory. Mnohdy úsměvné přijdou lidem případy romantických online lásek - důvěřivá životem zklamaná česká žena versus americký voják, chirurg, pracovník na ropné plošině. Ale i v těchto případech považujeme za důležité vysvětlit, že se jedná o závažný problém a že i když se to někomu může zdát úsměvné, někdo z jeho rodiny či blízkého okolí se může úplně klidně do takové situace dostat a přijít kromě iluzí i o všechny úspory. Je proto důležité vnímat okolí a umět včas zasáhnout,“ nabádá policejní komisařka Vybíhalová.

 

Bližší informace o kampani a kontakty na policejní experty najdete na https://www.policie.cz/clanek/prokoukl-to-a-vy.aspx

Nepovedený obchod s kočárkem

Před několika týdny se na policii obrátila žena z Hranic, která na internetovém bazaru nabízela mimo jiné vak na kojence a dětské stupátko na kočárek. Ozvaly se jí dvě zájemkyně, se kterými se dohodla na způsobu prodeje. Jedna z nich jí odeslala podvržený odkaz na Balíkovnu a druhá falešný link na přepravní společnost GLS. Poškozená na obou odkazech, které jí byly zaslány, vyplnila všechny potřebné údaje k platební kartě. Vzápětí ale zjistila, že přišla o veškeré finance v hodnotě 200 000 Kč.

Falešný ředitel lodní společnosti

Před několika měsíci si 77-letá seniorka z Olomoucka začala prostřednictvím mobilní aplikace dopisovat s cizincem, který se vydával za ředitele lodní společnosti a slíbil jí společnou budoucnost. Po čase ji požádal, zdali by si k ní mohl zaslat kufr. Žena souhlasila a poté ji kontaktoval přepravce s požadavkem úhrady několika tisíců eur, aby jí mohl být kufr doručen. Důvěřivá žena neváhala a ze svého konta postupně odeslala cca 400,000 korun a na další poplatky si vzala půjčku. Přítel ji virtuálně neustále ujišťoval, že peníze dostane zpět. Po čase se výtečník odmlčel, zato přepravní společnost požadovala stále nové poplatky. Naivní seniorka odeslala na fejkový účet dalších 100,000 korun. Dalšímu řádění podvodníků zabránila její rodina, která se o případu náhodou dozvěděla, půl milionu korun ale zřejmě nenávratně zmizelo na kontech organizovaných zločinců.

Další články