Zde může být vaše reklama.

FEJKOVÝ DUBAJSKÝ PRINC Další žena naletěla exotickému podvodníkovi. Přišla o miliony

Další žena naletěla exotickému podvodníkovi. Přišla o miliony

foto: Archiv redakce

07. 12. 2023 - 15:05

Prostějov – Pohádku o tom, že je z každodenní šedi života vysvobodí bohatý a krásný princ, sní ženy už řadu století. S příchodem elektronické komunikace tomuto snu podléhají nejen mladé a nezkušené dívky, ale i zralé ženy či seniorky. Bohužel je to často stojí i celoživotní úspory. Poslední případ zaznamenali prostějovští policisté začátkem týdne, kdy se na ně obrátila paní středního věku s tím, že ji téměř o dva miliony korun připravil údajný nástupník trůnu z Dubaje.

Žena se v červnu na sociální síti seznámila s mužem, který se jí představil jako dubajský korunní princ. „Díky citům, které pojala k neznámému princi, a s vidinou, že pojede do Dubaje, začala posílat na různé účty peníze. Prozřela bohužel pozdě, až když ze svého konta odeslala částku přibližně 1,8 milionu korun,“ uvedla mluvčí olomoucké krajské policie Miluše Zajícová. Případ si převzali kriminalisté, stejně jako v jiných podobných kauzách je však minimální šance, že by pachatele dopadli, protože za těmito činy stojí organizované zločinecké skupiny.

Internetoví podvodníci, kteří se vtírají do přízně většinou osamocených žen, používají řadu profesí. Jednou jsou to důstojníci na misích, podruhé kapitáni lodí, jindy námořní inženýři nebo novináři ve válečných zónách.

Policisté v Přerově před časem řešili případ, kdy se starší žena seznámila na sociální síti s údajným americkým vojákem, který operoval na nebezpečné misi v Asii. Omotal si ji kolem prstu sladkými řečičkami o společné budoucnosti a poté ji požádal o finanční pomoc, aby se z mise vyplatil. Žena mu postupně poslala celkem 450.000 korun. Rambo jí na oplátku poslal kufr s půldruhým milionem dolarů, se kterými měli začít nový život. Po cestě se však zavazadlo seklo na hranici s Českem a žena měla zaplatit další poplatek, aby kufr mohl doputovat do Přerova. Až tehdy nebožačce svitlo a obrátila se na policii. Se svými penězi se však již nesetkala.

Kufr s penězi hrál hlavní roli i v případu, který vyšetřovali kriminalisté v Hradci Králové. Opět stejný model seznámení, ale tentokrát byl ústřední postavou americký novinář v Pákistánu. Důvěřivá devětatřicetiletá žena z Hradce poslala postupně reportérovi v nouzi 630.000 korun, aby jí mohl zaslat kufr s penězi a dalšími věcmi. Než se oběť stačila finančně i psychicky zruinovat, zjistila, že milovaný, jehož fotku nosila v peněžence, použil identitu známého moderátora maďarské televize.

Policisté upozorňují, že zločinecké skupiny si svoji kořist vyhledávají na různých sociálních sítích, kde několik týdnů či měsíců sledují její zvyky, postoje a smýšlení. Pak na „dokonale přečtenou“ oběť nastoupí s příběhem šitým na míru a dokážou ji zcela zmanipulovat. „Buďte proto opatrní ve svých aktivitách na sociálních sítích a nesdílejte informace, které by následně mohly posloužit podvodníkům se snadnějším navazováním kontaktu,“ upozornila policejní mluvčí Zajícová.  

 

 

 

 

Další články