Zde může být vaše reklama.

VOLÁNÍ O POMOC Máte těžkou nehodu? Život vám může zachránit vaše auto nebo telefon

Máte těžkou nehodu? Život vám může zachránit vaše auto nebo telefon

foto: HZS Olomouckého kraje

25. 03. 2024 - 11:25

Moderní technologie vás nutně nemusí otravovat jen zasíláním reklam nebo nevyžádaných mejlů, v některých případech mohou pomoci zachraňovat životy. Záchranné složky čím dál častěji zasahují u nehod, kam je nevolali lidé, ale automatické aplikace instalované ve vozidlech, chytrých telefonech nebo hodinkách.

„Majitel tohoto iphonu měl těžkou autonehodu a nereaguje na výzvy telefonu. V pozadí se z reproduktoru ozývá jen rádio… „ Takto minulý čtvrtek přijali oznámení o autonehodě olomoučtí operátoři na tísňové lince 112. Na zpětné volání v tu chvíli nikdo nereagoval. „Telefon nahlásil souřadnice a na místo ihned vyrazily hasičské jednotky z nejblíže ležících stanic a další záchranáři,“ popsala nehodu nedaleko Čelechovic na Prostějovsku mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Pár dnů předtím urychlilo oznámení z mobilu příjezd záchranářů k vážné nehodě motorkářky u Němčic nad Hanou. Záchranný řetězec tak byl díky okamžitému hlášení události aktivován velmi rychle a pomoc se ke zraněné ženě dostala bez zbytečného prodlení,“ uvedla Balážová.

Těchto oznámení mimořádných událostí z moderních zařízení rok od roku přibývá, přijímají je operátoři na tísňové lince 112, kterou provozuje hasičský záchranný sbor. Automaticky ohlásit nehodu může mobilní telefon, automobil či chytré hodinky. V případech, kdy jde o čas a ve hře jsou lidské životy, může být toto bezprostřední hlášení rozhodující.

A jak to vlastně funguje? Když telefon detekuje závažnou autonehodu, zobrazí upozornění a po 20 sekundách automaticky zahájí tísňové volání, pokud jej do té doby nezrušíte. V případě, že nebudete reagovat, zařízení tísňovým službám přehraje zvukovou zprávu, kterou je informuje, že jste se stali účastníkem závažné nehody, a předá jim zeměpisnou délku a šířku s přibližnou velikostí okruhu pátrání. Záchranáři okamžitě volají zpět, a pokud se jim nedaří s majitelem spojit, postupují podle modelu nejhoršího scénáře, který může nastat.

Kromě oznámení z mobilních telefonů přijímají operátoři hlášení o nehodách také z moderních automobilů, tzv. e-call. Jejich počet narůstá s tím, jak se na komunikace dostávají nová vozidla vyrobená po roce 2018, která mají e-call instalován povinně. Odeslat tísňové volání také umějí chytré hodinky.

 

Další články