Zde může být vaše reklama.

VYDĚRAČI JSOU ZA MŘÍŽEMI Místo slibované lásky přišel o statisíce. Gang ožebračil seniora

Místo slibované lásky přišel o statisíce. Gang ožebračil seniora

foto: Pixabay.com

21. 03. 2024 - 11:06

Šumperk – Myslel si, že podzim života stráví po boku hezké mladé ženy, místo toho naletěl rodinnému gangu zločinců z Ostravy, kteří jej několik měsíců promyšleně vydírali a připravili o statisíce korun. Než přišel starší muž ze Šumperska na to, že se stal obětí špinavé hry organizované skupiny, měl na kontě o půl milionu korun méně. Kriminalisté ale před pár dny členy gangu zatkli a soud pětici vyděračů poslal do vazby.

Případ se začal odvíjet hned zkraje letošního roku. Seniora kontaktovala prostřednictvím komunikační aplikace mladá žena, která se představila jako Helena a začali si spolu psát. Uvedla, že bydlí pár kilometrů od něho, má 26 let a chtěla by se s ním víc seznámit a mít vztah. „Zprvu si sdělovali jen běžné informace, ale později začal obsah zpráv nabírat erotický podtext. Došlo to až tak daleko, že mu žena poslala pár svých intimních fotografií,“ popsala krajská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Po čase si začala stěžovat, že je na tom špatně s financemi a muži navrhla, aby jí za zasílané fotky zaplatil. S tím senior souhlasil a peníze posílal. Žena ale postupně zvyšovala částky a tvrdila, že peníze nedostává a někde zřejmě nastala chyba v bankovním systému. „Členům skupiny, kteří vystupovali pod identitou smyšlené ženy, se podařilo muže natolik zmanipulovat, že od něho získali i přihlašovací údaje i k jeho internetovému bankovnictví s tím, že mu jeho chybně zadané platby opraví a budou mu nápomocni, když se objeví problém. V této fázi ho připravili o částku necelých 170,000 korun,“ sdělila Zajícová.  

Poté zločinci změnili taktiku. Helena se odmlčela a místo ní se ozval fejkový policista, který seniora upozornil, že komunikuje s nezletilou invalidní dívkou a požaduje po ní za úplatu erotické fotky. Zdůraznil, že nepodnikne další kroky, pokud se muž vypořádá s rodinou školačky. Vzápětí volal údajný otec dívky, který požadoval 150,000 korun jako odškodné. Sotva senior zaplatil, oslovil jej smyšlený bratr školačky a pod výhrůžkou udání chtěl dalších 130,000 korun. I tentokrát vystrašený muž zaplatil. Když se dva dny poté ozvala i matka s tím, že se psychicky zhroutila a za újmu chce dalších 200,000, senior konečně prohlédl a vydal se na policii.

Pak už dostaly události rychlý spád. Případem se začali zabývat šumperští kriminalisté, kteří gang brzy odhalili. „Jednalo se o pokrevně spřízněnou skupinku tří mužů a dvou žen ve věku od 22 do 46 let, která se cíleně doplňovala a každý z nich se nějakým způsobem podílel na klamání a vydírání staršího muže,“ uvedla mluvčí Zajícová. Pětici, která se do křížku se zákonem nedostala poprvé, policie obvinila z pěti trestných činů včetně vydírání, za které hrozí až osmiletý trest odnětí svobody. Na rozhodnutí soudu budou čekat členové rodinného gangu ve vazbě.

Další články