Zde může být vaše reklama.

HROZÍ MU 8 LET VĚZENÍ Případ srážky a požáru na vlakovém přejezdu posílají kriminalisté k soudu

Případ srážky a požáru na vlakovém přejezdu posílají kriminalisté k soudu

foto: HZS Olomouckého kraje

14. 03. 2024 - 15:00

Po necelém půlroce ukončili kriminalisté vyšetřování vážné nehody na železničním přejezdu v Olomouci – Bělidlech, při které kamion vjel přímo pod vlak a při následném obřím požáru jen shodou šťastných okolností a pohotovosti svědků nikdo nezahynul. Vyšetřovatelé předali kauzu státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby řidiče nákladního vozu.

„Kriminalisté ukončili vyšetřování případu ze 17. října loňského roku s návrhem na podání žaloby k soudu. Pětašedesátiletému řidiči kamionu, který se nevěnoval řízení a vjel na přejezd přes varovná blikající červená světla, hrozí za přečin obecné ohrožení z nedbalosti trest odnětí svobody na dvě léta až osm let nebo peněžitý trest," řekl Hanáckému večerníku policejní komisař Libor Hejtman.

Ze záběrů průmyslové kamery vyplynulo, že šofér náklaďáku vjel na přejezd těsně před tím, než se tam objevil vlak. Strojvedoucí tak neměl žádný čas na situaci reagovat. Okamžitě po střetu vypukl požár, protože motorák trefil nádrže s naftou. Hořet začal jak kamion, tak vlaková souprava a ještě další osobní vůz stojící před přejezdem. Nehoda si vyžádala osm zraněných a následky nebyly horší jen kvůli hrdinství dvou duchapřítomných mužů, kteří ostatním pomohli z hořícího vlaku.

O měsíc později vlakvedoucího Romana Juřenu a Lukáše Dudíka, který k nehodě přiběhl z nedalekého autoservisu, ocenil za jejich lví podíl na záchraně cestujících hejtman Josef Suchánek a ředitel krajských hasičů Karel Kolářík. „Bez jejich pohotového a hrdinského zásahu by zřejmě statistiky zraněných, popřípadě mrtvých, vypadaly jinak. V čase, kdy záchranáři po ohlášení nehody spěchali na místo, totiž oba muži nečekali na příjezd profesionálů a s nasazením života pomáhali uvězněným cestujícím,“ uvedl tehdy Kolářík.

Škody na vozidlech a vlaku dosáhly cca 26 miliónů korun, poškození železniční a tramvajové trati, která byla na několik týdnů vyřazena z provozu, se vyšplhalo na zhruba 36 miliónů.

Další články