Zde může být vaše reklama.

UŽ JSOU VE VAZBĚ V Šumperku zabásli dvě party vařičů a dealerů pervitinu

V Šumperku zabásli dvě party vařičů a dealerů pervitinu

foto: Policie ČR

20. 12. 2023 - 18:34

Šumperk – Dvě party vařičů a dealerů pervitinu, které ovládaly část trhu v podhůří Jeseníků, pozatýkali po několikaměsíčním sledování v říjnu a v prosinci šumperští kriminalisté. Policie dnes informovala, že ve vazbě skončilo devět osob ze dvou na sobě nezávislých skupin. Všem vyšetřovatelé sdělili obvinění z nedovolené výroby a distribuce drog a soud je poslal do vazby.

 

První partu, která čítala tři muže a jednu ženu, rozprášili policisté už v říjnu. „Při rozkrývání jejich trestné činnosti se zjistilo, že opakovaně odebírali větší množství pervitinu od dalších osob a následně je pak dál distribuovali místním uživatelům. Jako skupina se dali dohromady na jaře letošního roku a za tu dobu prodali minimálně 650 g pervitinu za částku 1,35 milionu korun. Mezi jejich odběratele patřilo minimálně 30 osob, kterým prodávali drogy v různém množství a za různé ceny,“ shrnula policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Druhou skupinu, která operovala na Ústeckoorlicku a Šumpersku zadrželi kriminalisté před dvěma týdny. Pětice mužů se různým způsobem podílela na výrobě metamfetaminu (pervitinu). „Někdo vařil, jiný zajišťoval léky a chemikálie k výrobě a další poskytoval prostory pro vaření,“ uvedla Zajícová. Pro léčivé přípravky, ze kterých pervitin vyráběli, jezdili do polských lékáren. Na různých místech na Šumpersku a v Ústí nad Orlicí pak látku vyráběli a dál distribuovali. Policie tři z pěti výtečníků zadržela přímo v laboratoři a zabavila zařízení, chemikálie i dva automobily, které používali zločinci při páchání trestné činnosti.

Všech devět zadržených má už záznam v trestním rejstříku, nikoli však za činy, které souvisejí s drogami. Vyslechli si obvinění z nedovolené výroby a jiném nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy s maximální desetiletou trestní sazbou odnětí svobody. Všichni skončili ve vazbě, kde budou čekat na rozhodnutí soudu.  

 

Další články