Zde může být vaše reklama.

VÁŽNÁ NEHODA V OLOMOUCI Železniční přejezd zahalily plameny. Po bouračce vypukl i požár

Železniční přejezd zahalily plameny. Po bouračce vypukl i požár

foto: HZS Olomouckého kraje

17. 10. 2023 - 12:14

AKTUALIZOVÁNO Hrozivě vyhlížející podívanou připravili dnes dopoledne aktéři dopravní nehody na železničním přejezduv Divišově ulici v Olomouci. Přejezd, po kterém jezdí vlaky z Olomouce na Velkou Bystřici a dál na Krnov, vypadal po půl deváté jako scéna z hrozného akčního filmu. Vysoké plameny a sloupy dýmu byly vidět zdaleka. 

Havárie začala v 8:21 srážkou osobního vlaku, který jel z Hrubé Vody do Olomouce, s kamionem s návěsem. Do nehody se pak "přidalo" i jedno osobní auto, které stálo na druhé straně přejezdu. Z proražených palivových nádrží vlaku vytekla nafta a dostala se na obě strany okolo vykolejeného vlaku, tedy i na protější osobní vozidlo. Proto na místě vypukl tak rozsáhlý ničivý požár. 

Na místě muselo zasahovat několik jednotek profesionálních hasičů, železniční hasiči, rychlá zdravotnická záchranka i policie. Z havarovaných vozů bylo vyproštěno pět zraněných osob. Z vagónu bylo evakuováno zhruba třicet cestujících. Na místo vyrazila i Drážní inspekce. 

Příčina nehody je v šetření. "Za účelem objasnění nehody zahájili kriminalisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti," uvedla policejní komisařka Petra Vaňharová. Testy ukázaly, že strojvedoucí vlaku v krvi žádný alkohol neměl, u zraněného řidiče kamionu je třeba na výsledky počkat. 

Zastavena byla a doposud je doprava na silnici i na železnici. České dráhy pro své cestující bezprostředně spustily náhradní autobusovou dopravu, řidiči motorových vozidel se musí vydat objízdnými trasami, což s sebou nese docela značné zdržení. Na místě stále probíhá odstraňování následků nehody. Podle ČD je nutné počítat s výlukou nejméně do 14 hodin (Edit: odpoledne byla výluka prodloužena do 22:00).  

Přizpsobit se okolnostem musí dnes a zítra také městská hrmadná doprava. Do Hodolan nejezdí tramvaje. Měnit se musí i provoz olomoucké MHD. "Termín obnovení tramvajové dopravy bude možné určit až po odklizení všech vozidel z místa nehody a po kontrole stavu tramvajové trati a trolejového vedení," uvedla tisková mluvčí DPMO Anna Sýkorová.

Náhradní autobusová doprava X bude po zbytek úterý ukončena na zastávce Husův sbor. Zastávky Bělidla, Pavlovická a Pavlovičky nejsou obsluhovány. Od zítřejšího rána předpokládá Dopravní podnik města Olomouce nasazení náhradní autobusové dopravy po celém úseku tramvajové trati. Tramvajová linka číslo 4 je ukončena na zastávce Fibichova.

Hmotné škody budou mimořádné, jen na vlaku je odhadována na více než 15 milionů korun, celkově včetně poškození železniční a tramvajové trati a zničení vozidel může výše škod dosáhnout zhruba 26 milionů korun. 

Foto: HZS Olomouckého kraje, Policie ČR, Hanácký Večerník, Drážní inspekce 

Další články