Zde může být vaše reklama.

Kriminalisté chtějí kvůli srážce vlaků poslat strojvůdce k soudu

Kriminalisté chtějí kvůli srážce vlaků poslat strojvůdce k soudu

foto: drážní inspekce

14. 09. 2022 - 10:51

Prostějov - Po roce a dvou měsících vyřešili kriminalisté případ srážky lokomotivy a osobního vlaku, která se stala loni v červenci v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku. Šestatřicetiletého strojvůdce samostatně jedoucí lokomotivy navrhli státnímu zastupitelství obžalovat z obecného ohrožení z nedbalosti. Za to mu hrozí až osmileté vězení.

Při nehodě vykolejily oba vlaky a lehce se zranili dva lidé. Škoda na vozech, traťovém vedení a železničním svršku přesáhla 24 milionů korun. 
 
Při vyšetřování případu vyšlo najevo, že řidič lokomotivy při jízdě několikrát porušil předpisy a jel nepovolenou rychlostí. Podle zprávy Drážní inspekce nereagoval na opakované výstrahy na železničních návěstidlech, které ho upozorňovaly na situaci na trati před ním. Do místa, kde měl podle pokynů zastavit, vjel devadesátikilometrovou rychlostí.
 
Obviněný strojvedoucí, který od srážky trpí částečnou ztrátou paměti, kriminalistům tvrdil, že si poslední úsek jízdy před srážkou nepamatuje a neví, že výrazně překročil přikázanou rychlost. Bez viny není ani strojvůdce osobního vlaku, který vjel do stanice Němčice nad Hanou rychlostí 66 km v hodině, zatímco povolená rychlost byla o 26 km/hod nižší.

Další články