Zde může být vaše reklama.

CO JEDÍ ZVÍŘATA Krmení v zoo: někomu sena, jiný exotické ovoce či mořské plody

Krmení v zoo: někomu sena, jiný exotické ovoce či mořské plody

foto: Zoo Olomouc

08. 02. 2024 - 13:38

Králík, křepelka, mořské plody, zvěřina, skopové, ryby, exotické ovoce, med, para ořechy, křepelčí vejce, kvalitní zelenina, jedlé květy a další dobroty. To není seznam surovin na přípravu luxusního rautu, ale položky z denního jídelníčku zvířat v zoo na Svatém Kopečku. Mezi oblíbené laskominy patří také tráva, seno, větve, červi, cvrčci, hlodavci a řada speciálních druhů granulí, vitamínů a minerálů. Loni spořádali chovanci zahrady jídlo za více než osm milionů korun.

A za co se nejvíc utrácelo? Nejvyšší finanční částky šly za krmivo pro zvířata, která konzumují ovoce a zeleninu. Následovali masožravci, přičemž se podávalo maso hovězí, drůbeží, zvěřina, vepřové a skopové, rovněž tak králíci či hlodavci. Hned za nimi skončili kopytníci, jejichž jídelní lístek sestává z granulí, obilovin a sena. „V zahradě se dále konzumují mořské plody, vejce a speciální přísady. Nejdražší na krmení je tygr ussurijský, jehož průměrná denní krmná dávka stojí zhruba 500 korun,“ říká odbornice na výživu zvířat Dana Smičková.

Zatímco někteří klienti si vystačí s jedním nebo pár druhy potravy, jiní patří k opravdovým labužníkům a vyžadují rozmanitou stravu. „Například drápkaté opičky potřebují až 20 druhů běžného i exotického ovoce a zeleniny, med, myšata, v létě květy pampelišek a speciální krmiva (arabská guma, želatina, speciální kaše a řadu vitaminů a minerálů), nepohrdnou ale ani křepelčími vajíčky, cvrčky, sarančaty i šváby. Značně si hoduje i mravenečník stromový, jehož krmná dávka sestává z vařeného kuřecího masa, granulí pro psy, banánu, vaječného žloutku, medu, kyseliny mravenčí, vitaminů, minerálů a dalších přídavků,“ doplňuje Smičková.

Roční útrata za nákup krmiva v olomoucké zoo činila v roce 2023 celkem 8.093.694 Kč, což je v porovnání s rokem 2022 o více než milion korun více. Denní náklady tak představovaly částku 22.175 Kč.

Další články