Zde může být vaše reklama.

Vrátí se armáda? Letiště v Přerově. Základna NATO, nebo polygon pro drony?

Letiště v Přerově. Základna NATO, nebo polygon pro drony?

foto: lomprava.cz

21. 05. 2022 - 10:53

Letiště v Přerově – Bochoři má našlápnuto k lepší budoucnosti. Po létech útlumu, kdy odešla z místa armáda a kraji se nepodařil uskutečnit záměr udělat z regionálního letiště regulérní terminál pro zahraniční lety, se v posledních dnech objevují plány na nový rozvoj areálu. Vrcholní politici zmiňují Přerov jako ideální místo pro základnu Severoatlanické aliance, nebo testovací polygon pro drony.

Na letišti v Přerově má během příštího roku vzniknout místo, kde se budou testovat drony pro vojenské i civilní užívání. Shodla se na tom ministryně obrany Jana Černochová se svým vládním kolegou, ministrem dopravy Martinem Kupkou. „Chceme spolupracovat například tím, že budeme vytvářet polygony, kde se budou moci drony testovat, předvádět své možnosti. Jeden máme v zámyslu na letišti Přerov,“ řekla ministryně. Doplnila, že by mohl být uveden do provozu příští rok.

Předseda lidovců a ministr práce Marián Jurečka, který bydlí od letiště jen několik kilometrů, poznamenal, že by si dokázal představit přerovský letecký areál jako budoucí základnu Severoatlantické aliance. „Přerov nebo Mošnov (letiště nedaleko Ostravy) jsou lokality, které by si něco takového zasloužily,“ řekl Jurečka. Zároveň upozornil, že vládu nad otázkou nových základen aliance teprve čeká debata.

Státní podnik LOM PRAHA s.p., který letiště spravuje, další rozvoj areálu vítá. Na letišti Přerov aktuálně působí cca 20 firem, z nichž je zhruba pětina úzce spojena s oblastí letectví. „Další možné nabídky potenciálních zájemců bude vedení státního podniku pečlivě zvažovat. Máme zájem o další efektivní využívání letiště Přerov,“ sdělil HV mluvčí LOM PRAHA Pavel Lang.

Další články