Zde může být vaše reklama.

Buků musí dolů Litovel: Alej ve Smetanových sadech se musí pokácet

Litovel: Alej ve Smetanových sadech se musí pokácet

foto: www.litovel.eu

16. 03. 2020 - 14:07

Kvůli zhoršujícímu se stavu buků lesních v aleji ve Smetanových sadech a stromu u Gymnázia nechalo město vypracovat dendrologickou studii. Podle výsledků se bude muset sedm z devítí stromů pokácet. Na jejich místo se ale vysadí nové stromy stejného druhu.

"Zdravotní stav buku je silně narušený, byla zjištěna rozsáhlá infekce kořenů parazitickou dřevní houbou vějířovcem obrovským (Meripilus giganteus), plodnice se objevují již několik sezón mezi kořenovými náběhy na 70 % obvodu paty kmene. Plodnice vyrůstají z podhoubí, které rozkládá dřevo kořenů a tím narušuje jejich vyživovací a stabilizační funkci," popisuje dendrologická studie stav buku u Gymnázia Jana Opletala, kterému bude radikálně snížen koruna a bude ponechán jako tzv. živé torzo.

Lépe na tom nejsou ani původni stromy v aleji ve Smetanových sadech: "Alej není v současném stavu provozně bezpečná, vzhledem k výraznému prosychání korun je předvídatelné ulamování větví a postupný rozpad korun. S ohledem na výrazný propad fyziologické vitality během posledních dvou vegetačních období je pravděpodobná také infekce kořenů buků a snížení jejich stability v podloží."

Sedm z devíti původních stromů je nutné pokácet a nahradit novými.

Další články