Zde může být vaše reklama.

Soudní rozhodnutí Majitelé likérky dostali 10 let. Novák byl zproštěn obvinění

Majitelé likérky dostali 10 let. Novák byl zproštěn obvinění
Ilustrační foto

foto: Pixabay

17. 06. 2020 - 10:11

Tento týden byly vyneseny rozsudky dvou ostře sledovaných případů. Hned v pondělí soud uložil trest 10 let vězení majitelům likérky z Hluboček. A v úterý byl zproštěn obvinění z vraždy Michal Novák, který měl před lety zavraždit Alexandra K., jehož tělo se nikdy nenašlo.

V pondělí proběhl soud s majiteli likérky v Hlubočkách za odběr nelegálního lihu. Zatím nepravomocný rozsudek jim uložil trest deset let vězení a sedmiletý zákaz činnosti.

Majitelé likérky měli podle soudu odebrat asi 340 tisíc litrů nelegálního lihu, za který nebyla odvedena daň. Stát tak přišel o 89 milionů korun. Otec a syn Petr a Pavel Hemžský vinu popírali s tím, že nevěděli o tom, že líh je nelegální. 

Kvůli dosavadní bezúhonnosti soud zvolil trest na nižší hranici, obžalovaným hrozilo až 13 let vězení. Rozsudek v tuto chvíli není pravomocný. Obžalovaní i státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání.

Tělo zabitého muže měl obžalovaný spláchnout do odpadu

V úterý soud zprostil obžalovaného Michala Nováka obviněného z vraždy muže, který je již 12 let nezvěstný a naposledy byl viděn spoutaný v baru obžalovaného.

Nezvěstný muž byl naposledy viděn v roce 2008 připoutaný k topení v přerovském baru, který provozoval právě Michal Novák. Po zavraždění ho měl podle obžaloby Novák rozpustit v kyselině nebo louhu a spláchnout do odpadu.

Novák se už v roce 2012 přiznal, že společně se svým známým Robertem M. nezvěstného donutili opustit byt v Olomouci a odvezli ho do Přerova. Za omezování osobní svobody byl Novák již odsouzen. Tvrdí však, že nezvěstného Alexandra K. Nezabil.

Proti Novákovi hovořily nové důkazy, kvůli kterým byl případ znovu otevřen. Policie získala výpověď majitele auta, ve kterém byl Alexander K. tehdy převážen. A nepomohl si ani sám Novák, když policejnímu agentovi řekl, že se pohřešovaný již neobjeví, protože ho spláchl do kanálu.

„Nepřímé důkazy vedou jen k odůvodněnému podezření. Proto se zde řídíme zásadou in dubio pro reo, tedy v pochybnostech ve prospěch obviněného,“ okomentoval rozhodnutí předseda senátu Petr Sušil.

Rozsudek je zatím nepravomocný, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání.

Další články