Zde může být vaše reklama.

Žaloba na město Olomouc Město porušilo zákony, tvrdí ombudsmanka a podala žalobu

Město porušilo zákony, tvrdí ombudsmanka a podala žalobu
Vizualizace 74 metrů vysoké Šantovka Tower

foto: Archiv města Olomouc

14. 02. 2020 - 13:18

Odcházející ombudsmanka Anna Šabatová podala žalobu ve veřejném zájmu kvůli rozhodnutí města Olomouce ohledně stavby Šantovka Tower. Podle Šabatové povolením stavby město porušilo zákon a vzbuzuje pochybnosti.

Podle ombudsmanky stavba více než sedmdesátimetrové věže naruší historické panorama města. Tento názor sdílí olomoučtí památkáři, vědecká rada Národního památkového ústavu a dokonce podobný názor zaujalo také ministerstvo kultury a městský úřad. V neposlední řadě stanovisko potvrdil také posudek, který nechal vypracovat přímo olomoucký magistrát.

„O věci rozhodovali úředníci magistrátu, u nichž lze pochybovat o jejich nepodjatosti, protože magistrát prostřednictvím svého primátora uzavřel s investorem smlouvu, v níž se město zavázalo pod hrozbou sankcí, že nebude stavební činnosti developera v dané lokalitě bránit,“ píše se v tiskové zprávě ombudsmanky.

Developer se dokonce v průběhu jednání o povolení stavby obrátil formou dopisu na klíčové představitele města a zdůrazňoval, aby město nepodnikalo žádné kroky proti projektu Šantovka Tower. „Uvedený postup developera nelze vnímat jinak než jako nátlak na město, aby dodrželo své smluvní závazky a v územním řízení nepostupovalo nezávisle," uvedla pro aktualne.cz Šabatová.

Podle ombudsmanky město porušilo hned několik zákonů. Například zákon o státní pomátkové péči, zákon o ochraně přírody a krajiny, také správní řád, stavební zákon a závazky České republiky z Úmluvy o ochraně architektonického dědictví Evropy.

Územní rozhodnutí už nabylo právní moci a developer může požádat o stavební povolení. Proto Šabatová požádala Krajský soud v Ostravě o přednostní projednání žaloby.

Další články