Zde může být vaše reklama.

Miroslav Kalousek se vzdal mandátu poslance

Miroslav Kalousek se vzdal mandátu poslance

foto: Archiv TOP 09

19. 01. 2021 - 14:17

Miroslav Kalousek se vzdal mandátu poslance. Jeden z nejdéle sloužících politiků v ní působí 22 let. Rozhodnutí zveřejnil na svém webu. Ve svém vysvětlení mimo jiné tvrdí, že chce sněmovní prostor uvolnit kandidujícím kolegům.

"Dovoluji si vysvětlit motivy kroku, který jsem právě učinil – vzdal jsem se mandátu poslance PS PČR. Termín nadcházejících voleb do Poslanecké sněmovny PČR byl vypsán neobvykle brzy," uvedl na svém webu politický matador Kalousek, který za svou kariéru dělal předsedu hned dvou politických stran, KDU-ČSL a TOP 09.

V oznámení tak uvedl, že vzhledem k tomu, že na podzim už se nechystá kandidovat a další dění bude probíhat v rámci předvolební kampaně, chce dát po dvaadvaceti letech, které strávil jako poslanec, dát šanci jiným a mladším.

"Považuji totiž za racionální a takticky správné, aby ve sněmovní debatě prezentovali nadále své názory poslanci, kteří se budou ve volbách ucházet o vaše hlasy.  Věřím, že pochopíte, že dělám tento krok pro maximalizaci volebního zisku pravostředové koalice, kterou budu volit a které přeji vítězství," píše ve svém příspěvku Kalousek.

I nadále však chce svými zkušenosti koalici SPOLU pomáhat. A to jako občan i řadový člen TOP 09. 

Kalousek se ve sněmovně rozhodl skončit po 22 letech. Během té doby byl ve dvou stranách předsedou, v několika vládách také ministrem financí. V lidech často vyvolával kontroverze, jedni ho milovali, druzí nenáviděli. V posledních letech byl často terčem kritiky od současného premiéra Andreje Babiše, který proslul svými výroky, že za všechno může Kalousek.

Miroslav Kalousek (*17. prosince 1960)

Se narodil v Táboře. Od roku 1998 až do své dnešní rezignace byl poslancem Parlamentu České republiky. A to za dvě politické strany. Mezi lety 1998 až 2009 za KDU-ČSL, od roku 2009 do současnosti pak za TOP 09. Zajímavostí je, že v obou stranách dělal také předsedu. U lidovců v letech 2003 až 2006 u TOP 09, kterou spoluzakládal, pak v letech 2015 až 2017. Byl ministrem financí ve dvou pravicových vládách. V druhé Topolánkově vládě ještě jako člen lidovců, v Nečasově vládě pak už jako poslanec za TOP 09. 

Další články