Zde může být vaše reklama.

Srovnávací výzkum Na Hané za podnikáním nejlépe do Olomouce

Na Hané za podnikáním nejlépe do Olomouce

foto: archiv redakce

27. 05. 2022 - 19:37

Krajské město se vyhouplo do čela letošních výsledků srovnávacího výzkumu Město pro byznys. Stojí za tím především aktuální rozvoj podnikatelského prostředí v Olomouci. Na dalších stupních vítězů se v kraji umístily Prostějov a Mohelnice. Ve výzkumu, který zpracovává analytická agentura Datank, jsou hodnocena všechna města a obce s rozšířenou působností v rámci celé České republiky.

Olomouc se podnikatelsky rozvíjí

Hanácká metropole prochází aktuálně výrazným rozvojem podnikatelského prostředí. Nejenže je zde značně nadprůměrný počet ekonomických subjektů v přepočtu na obyvatele, ale jejich počet meziročně výrazně narůstá. Obyvatelstvo je v rámci kraje relativně mladé, což dává příslib rozvoje podnikání i do budoucna. Ruku v ruce s tím jde v regionu nejmasivnější rozvoj bytové výstavby. Olomouc se může pochlubit dobrou dopravní dostupností, stejně jako například v regionu nejvyšším počtem dobíjecích stanic pro elektromobily. Pokud jde o přístup veřejné správy, za ocenění rozhodně stojí nadprůměrný počet úředních hodin, během nichž si podnikatelé mohou vyřídit vše potřebné a také kvalitní webové stránky, na nichž podnikatelé naleznou vše přehledně uspořádané a po obsahové stránce kvalitně zpracované. Město vynakládá významné finanční prostředky do oblasti kultury a veřejné dopravy.
„Kromě toho, že se snažíme, aby základní povinnosti, které má město plnit vůči občanům, včetně podnikatelů, byly co nejkomfortnější a co nejvíce dostupné, tak naším cílem je mít také aktivní komunikaci s podnikatelským sektorem. Rád bych poděkoval Okresní Hospodářské komoře, která je zejména v posledních letech velmi aktivním partnerem, realizujeme společně celou řadu projektů, získáváme zpětnou vazbu od podnikatelů, co město pro ně může udělat a kde jsou případné rezervy. Velkým tématem je sociální odpovědnost firem, protože prostředky, které firmy v rámci sociální odpovědnosti vynakládají na podporu komunitního života, sportu a kultury, jsou součástí pilíře rozvoje města jako takového,“ říká primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

Prostějov je nejlepší v testu elektronické komunikace, Mohelnice v čerpání dotací

Prostějov boduje zejména v přístupu veřejné správy. V testu elektronické komunikace, který ověřuje, jak rychle a kvalitně odpovídá živnostenský úřad na fiktivní podnikatelské dotazy, je na tom skvěle i v celorepublikovém srovnání. Radnice v Prostějově drží také na nízké úrovni daň z nemovitosti. Ve městě je málo dlouhodobě nezaměstnaných. Pokud se jedná o finanční prostředky, vynakládá Prostějov dostatek peněz do oblasti sportu, skvěle si vede ve velmi nízkých nákladech na dluhovou službu. Třetí Mohelnice si v Olomouckém kraji vede velmi dobře v čerpání dotací v přepočtu na celkové příjmy města. Rovněž podíl kapitálových výdajů je velmi vysoký, významné finanční prostředky putují zejména do oblasti vzdělávání. Podíl firem s více než 250 zaměstnanci v přepočtu na ekonomické subjekty je zde v rámci kraje největší, průměrná měsíční mzda se drží poměrně nízko, což láká nové potenciální zaměstnavatele.

Další články