Zde může být vaše reklama.

Nastal čas do hromadících se problémů říznout

Nastal čas do hromadících se problémů říznout

foto: Lukáš Navara

31. 08. 2022 - 13:32

Vašimi tématy v probíhající senátorské kampani jsou především problematika nedostatku lékařů, zdravotnického školství nebo paliativní péče. Zemí však hýbou problémy s neúměrně se zvyšujícími cenami za energie, rostoucími životními náklady, které začínají být nad síly zranitelných skupin obyvatelstva. Jaký je váš pohled a možnosti řešení této kritické situace?

Řešení není jednoduché, nicméně doba je opravdu mimořádná a dopad na rozpočty občanů i ekonomiku naší země enormní. Domnívám se, že stát by měl především daleko intenzivněji řešit zdroje a nákup energií, a to ve spolupráci s ostatními členskými zeměmi EU nebo i ve své režii. V současné opravdu kritické situaci, kdy přestal reálně fungovat trh s energiemi, je to skutečně už jen stát, který může jako jediný pomoci nejpostiženějším skupinám obyvatel i firem.
 
Ačkoliv to jako konzervativní politik nerad říkám, je pravděpodobně nejvyšší čas sáhnout k mimořádným opatřením jako je regulace trhu například ohraničením marží obchodníků s energiemi. Regulatorních nástrojů má stát i za dosavadní legislativní situace poměrně dost. Pokud by byla dostatečná vůle, lze například velmi rychle i úplně odečíst DPH a další položky. Jako majoritní vlastník ČEZu stát ze současných násobně vyšších zisků profituje a má možnost do jeho obchodní politiky zasahovat. 
 
Bez jakéhokoliv přehánění je dopad takto dramaticky se zvyšujících cen elektřiny a plynu, potažmo dalších produktů na lidi i na podniky opravdu devastující a v nejbližších měsících se to pravděpodobně ještě zhorší. Proto se domnívám, že je potřeba se nebát do kupících se problémů „říznout“. Z medicíny vím, jak je mnohdy důležité a zásadní konat včas. 
 
Kdo a co za obrovské zdražení podle vás může?
 
Nechci se pouštět do podrobných rozborů, nicméně je to kombinace několika faktorů. Jsou to vysoká inflace, kterou jsme si zčásti přivodili sami nezodpovědným hospodařením minulé vlády, určitě válka na Ukrajině, částečně pověstný Green Deal a spíše než neviditelná ruka trhu také současné obchodování s energiemi na hranici spekulace.   
 
Současná opozice tvrdí, že schválené snížení úhrad za státní pojištěnce omezí dostupnost lékařské péče. To je jedno z vašich témat. Souhlasíte?
 
S tímto tvrzením nesouhlasím. Se snížením úhrad si zdravotní pojišťovny, včetně té největší VZP, u které je přihlášeno necelých 6 milionů státních pojištěnců, díky svým rezervám poradí. Omezení dostupnosti lékařské péče může nastat z úplně jiných důvodů. Může to být mnou často zmiňovaný nedostatek lékařů, za kterým stojí masivní generační výměna lékařů a kriticky nízký počet mladých lékařů, kteří by měli ty odcházející do důchodu nahradit. Starší lékaři přesluhují a existuje scénář, podle kterého do pěti let odejdou stovky pediatrů do důchodu. Lékařské fakulty sice produkují takový počet mladých lékařů, který by je dokázal nahradit, ale problémem je třeba i to, že značná část z mladých lékařů, (z nichž je velká část ze Slovenska) po ukončení studia medicíny v Česku se vrací do mateřské země, nebo odchází jinam do zahraničí. Podle mě je potřeba bezodkladně hledat a najít systémové řešení, jak zajistit dostatek praktických lékařů, stomatologů a dalších specialistů, a to zejména na venkově. 
 
Vaše témata, se kterými kandidujete se dotýkají každého z nás. Přesto, jsou mezi nimi nějaká, která se týkají konkrétně Olomouce a okolních obcí? 
 
Jedním z témat, která se dotýká Olomoučanů, je absence obchvatu, tzv. východní tangenty. Toto úzké hrdlo dopravy ve městě dlouhodobě zatěžuje především obyvatele Chválkovic a dotčených obcí. Přitom jde o 7 kilometrů komunikace, na kterou čekáme 20 let. Stavba by měla začít v roce 2026 a dotkne se i frekventované silnice na Šternberk. Podle mých informací je dříve rozporovaný způsob přemostění této komunikace navržen tak, aby byla zachována lipová alej vedoucí na Svatý Kopeček k bazilice Navštívení Panny Marie. Po vyřešení řady dalších komplikací se snad skutečně blíží doba, kdy Chválkovicemi již nebude projíždět neuvěřitelných 20 000 aut denně. 

V jednom z vašich rozhovorů jste se dotkl tématiky zeleně ve městě. Jaký je váš názor?
Zeleň ve městě, to už dnes zdaleka není jen okrasný prvek doplňující historickou nebo moderní zástavbu. Stává se bez nadsázky funkčním, pro kvalitu našeho života nezbytným prvkem. Zejména v posledních letech má dostatek zeleně ve městě zcela zásadní a pozitivní vliv snížení teploty a tím zvýšení komfortu jeho obyvatel i návštěvníků. Chceme-li však zeleň ve městě, a nevadí mi ani v samotném historickém centru, musíme v něm udržet vodu. Do budoucna je nutné aplikovat ve světě existující a prověřené systémy hospodaření s vodou. 

O stromech, keřích, travnatých plochách, ale dokonce i o záhonech letniček nebo mobilní zeleni víme v Olomouci téměř všechno. Mám na mysli v říjnu roku 2020 zpracovanou „Strategii zeleně a management údržby ve městě Olomouci“. Materiál detailně popisuje jednotlivé druhy lokalit, ploch a jejich osazení zelení, případně navrhuje a předkládá projekty na úpravy některých z nich.

Suma sumárum, péče o zeleň, její rozšiřování ve vhodném složení a do vhodných lokalit jsou pro obyvatele Olomouce nezbytností. Podklady, návrhy a vize jsou zpracovány. Pojďme je začít naplňovat.
 
 
zadavatel: ODS / zpracovatel: ODS 
 

Další články