Zde může být vaše reklama.

Jako první v ČR Nemocnice v Šumperku si pronajímá operační nástroje

Nemocnice v Šumperku si pronajímá operační nástroje
Ortopedi Nemocnice Šumperk mají za sebou první operaci s novým instrumentáriem. „Je to jako když starší škodovku vyměníte za mercedes,“ říká MUDr. Zdeněk Štěpán. Autor: Hana Hanke, Nemocnice Šumperk

foto: Archiv nemocnice v Šumperku

05. 03. 2020 - 08:21

Nemocnice v Šumperku si pořídila nové operační nástroje. Jako první nemocnice v Česku i ve střední Evropě je ale nekoupila, ale využila leasingu a nástroje si pronajímá od jedné společnosti - B. Braun Medical. Leasing je uzavřen na dobu šesti let a operatéři budou mít k dispozici téměr 3 500 tisíce nástrojů.

Operační nástroje se využívají každý den a náročný sterilizační proces se podepisuje na jejich kvalitě. Pronájem nástrojů umožní, aby byly pořád ve špičkovém stavu a přitom nemocnici nijak nezatíží.

„Jsme první nemocnicí v zemi, která se rozhodla jít cestou pronájmu operačních nástrojů. Důvodů je několik. Od optimalizace instrumentária a jeho špičkovou kvalitu, přes významnou finanční úsporu až po kvalitní pravidelný autorizovaný servis, který nám firma po dobu pronájmu garantuje. Zajistí tak, že bez jakéhokoliv administrativního zatížení nemocnice a personálu, budou mít naši operatéři nástroje vždy v perfektním stavu,“ říká předseda představenstva Nemocnice Šumperk JUDr. Martin Polach. 

Pronájem způsobí, že nemocnice bude mít méně nástrojů, což sníží náklady na provoz. Další finanční úsporu zhruba 30 procent přinese skutečnost, že si nemocnice nástroje pronajala od jediného dodavatele.

Výhodou je také flexibilita poskytovaných služeb. "Při změně počtu či skladby operačních výkonů zrealizujeme navýšení či vyřazení jednotlivých nástrojů nebo celých operačních sít. Jednoznačně jde o změnu myšlení. Nemocnice totiž neřeší pouze a výhradně cenu nástrojů, ale i dlouhodobost a udržitelnost v souvislosti s dalšími přidanými hodnotami jako je autorizovaný servis, odborné proškolení personálu a další služby na míru potřebám nemocnice,“ říká MUDr. Alan Munteanu, člen vedení Skupiny B. Braun.

 

Další články