Zde může být vaše reklama.

Výzva hasičů Nerozdělávejte otevřený oheň v přírodě, hrozí požár

Nerozdělávejte otevřený oheň v přírodě, hrozí požár

foto: HZSCR

16. 04. 2020 - 08:06

Aktuální sucho zvyšuje riziko vzniku požáru. Hasiči proto vyzývají, aby lidé nezakládali ohně v přírodě. Tento týden museli zasahovat hned u dvou nebezpečných požárů.

Počet požárů v posledních dnech se zvyšuje. "A proto apelujeme nejen na širokou veřejnost na zvážení činnosti při které dochází k manipulaci s jakýmkoliv zdrojem otevřeného ohně. V těchto místech se jedná o opravdu nebezpečný počin s velkou pravděpodobností následného vytížení desítek hasičů na několik hodin, v nelehké době s nutností fyzicky náročných výkonů. Oba požáry se obešly bez zranění osob, i přesto je nutné poukázat na hrozící jiná zdravotní nebezpečí pro profesionální i dobrovolné hasiče," řekl mluvčí hasičů našeho kraje Zdeněk Hošák.

Tento týden hasiči řešily dva větší požáry. V úterý odpoledne přijali hasiči oznámení o zahoření v lese ve Slatinksách na Prostějovsku. "K požáru vyrazily jednotky dobrovolných hasičů místní Slatinky, Třebčín, Kostelec na Hané a Náměšť na Hané. K přesnému místu hasiče nasměrovali na místě čekající oznamovatelé, plocha hoření se v krátkosti rozšířila na téměř dvakrát větší plochu. Zhruba 100 metrů čtverečních. Zásah pokračoval do pozdních nočních hodin," dodal Hošák.

Podruhé tentýž den hasiči zasahovali v Troubelicích na Olomoucku, kde zahořel mladý lesní porost. Oznámení o požáru přijali v devět hodin večer. Situace byla stížená nejen aktuálními bezpečnostními opatřeními, ale také nepřístupným terénem pro dojezd hasičské techniky. Oheň byl vidět desítky kilometrů daleko.

"I v tomto případě se jednalo o požár mladého lesního porostu na ploše podobných rozměrů (50x30m). Hasičské jednotky se krátce před jednou hodinou ranní postupně navracely zpět na své základny. Do pomoci s likvidací požáru se společně s profesionálními hasiči stanice Uničov a Litovel zapojili dobrovolní hasiči Troubelice, Libina, Nová Hradečná, Uničov, a Lipinka. I zde do ranních hodin z důvodu bezpečnostního dohledu zůstala místní dobrovolná jednotka," okomentoval zásah Hošák.

Další články