Zde může být vaše reklama.

Noční dárek od spOLečně: Stovka fialových lehátek v ulicích nadchla Olomoučany

Noční dárek od spOLečně: Stovka fialových lehátek v ulicích nadchla Olomoučany

foto: archiv hnutí spOLečně

04. 09. 2022 - 08:29

Fialová lehátka rozmístilo hnutí spOLečně během noci na pátek po Olomouci. Lidé se je mohou libovolně odnést domů, nebo na nich trávit společný čas v ulicích města. Noční akce přitom není jen předvolebním překvapením, ale především netradiční výzvou, aby se lidé podívali na svoje město a možnosti jeho prostoru jinýma očima.

„Olomouc je víc než jenom centrum. Veškerá kultura se odehrává převážně tam a na okrajové lokality se dost často zapomíná. Přitom jsou to právě tyto okrajové lokality, kde chceme, aby lidé našli klid a pohodu odreagováním se s přáteli, sousedy, či rodinou,“ uvedlo hnutí spOLečně na svém facebooku.

Stovka fialových lehátek, nečekaně rozmístěná během noci v olomouckých ulicích a parcích, tak má především za cíl milou formou povzbudit lidi ke vzájemné komunikaci a sdílení veřejného prostoru. Podle reakcí obyvatel Olomouce, které se nám ráno podařilo zaznamenat, splnila svůj účel dokonale – potěšila lidi, kteří si lehátka mohou odnášet domů. Video z noční akce a reakce Olomoučanů najdete zde.

Veřejný prostor v Olomouci? Chceme mu pomoci!

Hnutí spOLečně se zabývá veřejným prostorem Olomouce od svého vzniku. „Vidíme, jak žijí jiná města, nejen v zahraničí. Chceme do Olomouce přinést prvky, které dokážou život v ulicích posunout na jinou úroveň, povýšit jej na zážitek. Nejsou to jen úklidy, které již čtvrtým rokem děláme. Je to vnímání života kolem nás,“ říká lídr hnutí spOLečně Otakar Štěpán Bačák. „Celkem sto lehátek v ulicích a parcích je tak především pobídkou, aby se lidé o veřejný prosotr zajímali, a aby společně trávili svůj čas,“ dodává Robert Runták, zakladatel spOLečně. Organizátory celé akce potěšily bezprostřední reakce Olomoučanů, kteří smysl lehátek během pátečního rána a dopoledne velmi dobře pochopili a začali je využívat přesně tak, jak bylo zamýšleno. Lehátka si lidé mohou odnést a někteří už tak učinili. „Doufáme, že poslouží dobře. Avšak budeme rádi, pokud lehátka necháte na místě alespoň do neděle, aby mohla posloužit i vašim sousedům,“ uvedl Robert Runták.

Další články