Zde může být vaše reklama.

Nouzový stav končí! Co se od zítřka změní?

Nouzový stav končí! Co se od zítřka změní?

foto: Policie ČR - Olomoucký kraj

11. 04. 2021 - 09:30

Během půlnoci v České republice po půl roce skončí nouzový stav. To však neznamená, že všechna opatření proti šiření koronaviru končí také. Nově se totiž budou řídit pandemickým zákonem. Řada z nich tak i nadále zůstává v platnosti. Přesto konec nouzového stavu znamená například opětovné povolení cestování mezi okresy a nočního vycházení. Zároveň se do škol vrací vybrané skupiny žáků - z prvního stupně základních škol a poslední ročníky mateřských škol.

Obyvatelé České republiky žijí v nouzovém stavu nepřetržitě od 5. října loňského roku. Poslanecká sněmovna ho na žádost vlády opakovaně prodlužovala. To se změnilo až v polovině února, kdy ho vláda vyhlásila i přes kritiku a od začátku března byl prodloužený až do dneška.

Končí zákaz cestování mezi okresy i nočního vycházení

Nově se budou opatření proti koronaviru řídit podle pandemického zákona, většina z nich tak i nadále zůstane v platnosti. Končí zákaz nočního vycházení a cestování mezi okresy.

I nadále budou platit pravidla pro shromažďování. Ještě podle bývalého ministra zdravotnictví Jana Blatného se počítalo s tím, že se venku bude moct potkat až dvacet lidí a uvnitř deset, nový ministr Arenberger však i nadále nařídil, že venku i uvnitř se budou moct potkat maximálně dva lidé. Pro svatby a pohřby i nadále platí 15 osob.

Nejvýraznější změnou tak bude návrat části školáků zpět do lavic. Vrátí se tam v rotačním systému žáci prvního stupně a znovu se otevřou i školky, ale zatím jen pro předškoláky. Podmínkou pro prezenční výuki je pravidelné testování. To bude probíhat dvakrát týdne, antigenními testy, u školáků i pracovníků.

Otevřou vybrané obchody i zoologické a botanické zahrady 

Vzhledem k návratu žáků do škol dojde k otevření obchodů s dětským oblečením, s obuví a k otevření papírnictví. Otevřou také čístírny, prádelny, záměčnictví, prodejny náhradních dílů pro auta. Konat se mohou začít i farmářské trhy.

Po dlouhé odmlce otevřou také zoologické a botanické zahrady, ale jen ve venkovních prostorách a maximálně pro dvacet procent kapacity. Fungovat začnou i knihovny.

Další články