Zde může být vaše reklama.

Protipovodňová opatření Od března čekají Olomouc velké změny a omezení

Od března čekají Olomouc velké změny a omezení
Po dokončení protipovodňových opatření povedou přes řeku Moravu v centru Olomouce dva nové mosty

foto: Povodí Moravy, s.p.

11. 02. 2020 - 17:02

Město Olomouc čekají v rámci budování protipovodňových opatření velké investiční akce, které budou mít dopad na život a dopravu ve městě. Magistrát chystá veřejné besedy pro občany.

Na konci února bude po zhruba jednadvaceti měsících otevřen moc v ulici Komenského a o pár dní později, 2. března bude uzavřen most na Masarykově třídě. Tento most bude zbourán a znovu postaven. Práce a dopravní uzavírka v tomto místě je plánovaná na dva roky. Pro pěší bude až na krátkodobé výluky most průchozí.

Uzavírka postihne také tramvajovou dopravu. Z toho důvodu jsou plánované další rekonstrukce, které by jinak ochromily tramvajovou dopravu. Jde o rekonstrukci mostu přes Mlýnský potok v ulici 1. máje a celkovou rekonstrukci ulice 8. května.

„Smyslem sladění termínu našich akcí s uzavřením mostu na Masarykově třídě bylo využít období, kdy nemohou jezdit po této trase tramvaje, a stihnout během uzavírky mostu i další akce, které by město tak jako tak muselo provést v nejbližší době,“ vysvětluje investiční náměstek primátora Martin Major.

Rekonstrukce mostu v ulici 1. máje začne v květnu a práce v ulici 8. května jsou plánovány již na březen. Obě stavby by měly být hotové do listopadu letošního roku.

Dopad těchto staveb na veřejnou dopravu bude enormní. Změní se trasy některých spojů, budou zavedené výlukové autobusy a vliv to bude mít i na možnosti zásobování obchodů v daných místech. „Právě proto jsme připravili hned dvě veřejná setkání pro občany, kterých se zmíněná omezení dotknou. Budeme veřejnost samozřejmě informovat i dalšími cestami, stejně tak učiní i Dopravní podnik města Olomouce,“ říká Martin Major. Kromě veřejných setkání, budou informace přístupné na webu města, v Galerii Moritz bude zřízeno informační a kontaktní místo koordinátora stavby a v první fázi na Hlavním nádraží budou působit informátoři DPMO.

První veřejné setkání bude už 19. února v 17 hodin ve velkém zasedacím sále budovy magistrátu v Hynaisově ulici číslo 10, kde se bude probírat rekonstrukce ulice 8. kvetna.  „Budeme hovořit například o tom, kam bude umožněn vjezd zásobování pro prodejny a další provozovny, které v této a okolních ulicích fungují. Chceme, aby nezbytná omezení, která takto náročná stavba přinese, byla co nejmenší a bez negativních dopadů,“ přibližuje setkání Martin Major.

Druhé setkání je plánované hned na další den 20. února v 17 hodin v aule Pedagogické fakulty UP na Žižkově náměstí a na programu budou hlavně změny související s opravou mostu na Masarykově třídě.

Změny v MHD budou zveřejněny na stránkách města i na stránkách DPMO. Podstatné je, že od 2. března přestanou jezdit tramvaje od hlavního nádraží k centru, dopravu zajistí výlukové autobusy, které ale neobslouží úsek mezi nádražím a zastávkou U Bystřičky. Posíleny budou spoje, vedené přes třídu Kosmonautů. Po dokončení opravy ulice 8. května a mostu přes Mlýnský potok by měly oboustranné tramvaje jezdit od centra na Žižkovo náměstí a zpět. 

Náhradní doprava
1. etapa: 2. 3. 2020 – 14. 3. 2020
Místo tramvajové dopravy bude jezdit náhradní autobusová doprava z Hlavního nádraží na Náměstí Hrdinů po trase Jeremenkova, Pasteurova, Husova, Žižkovo náměstí, 1. máje, Denisova, Pekařská, 8. května s obsluhou zastávek Hlavní nádraží, Žižkovo náměstí, U Dómu, Náměstí Republiky, U Sv. Mořice a Palackého.

2. etapa: 15. 3. 2020 – 14. 7. 2020
Místo tramvajové dopravy bude jezdit náhradní autobusová doprava z Hlavního nádraží na Náměstí Republiky po trase Jeremenkova, Pasteurova, Husova, Žižkovo náměstí, 1. máje s obsluhou zastávek Hlavní nádraží, Žižkovo náměstí, U Dómu, Náměstí Republiky, kde bude točna autobusů (před knihovnou). Dojde ke zrušení části parkovacích stání.

3. etapa: 15. 7. 2020 – 29. 11. 2020
Náhradní autobusová doprava bude prodloužena až na Náměstí Hrdinů, po trase Jeremenkova, Pasteurova, Husova, Žižkovo náměstí, 1. Máje, Denisova, Pekařská, Zámečnická, Studentská, Hynaisova, Wellnerova, Palackého, zpět po Legionářská, Studentská, Zámečnická a dále ve stejné trase na Hlavní nádraží. Obsluha zastávek Hlavní nádraží, Žižkovo náměstí, U Dómu, Náměstí Republiky, U Sv. Mořice a Palackého. Zastávka U Sv. Mořice směr Hl. nádraží bude umístěna u přenosného označníku v ulici Zámečnická. V ulici Zámečnická bude nutné vymístit statickou dopravu.

4. etapa: 30. 11. 2020 – do ukončení stavby mostu přes Moravu (první pololetí 2022)
V této etapě se předpokládá zprovoznění tramvajové dopravy ze směru Náměstí Hrdinů po Žižkovo náměstí prostřednictvím oboustranných vozů tramvajové linky č. 3, která bude vedena v intervalu 12 minut v pracovní dny a ve dnech pracovního klidu v intervalu 15 minut. Obslouženy budou zastávky Náměstí Hrdinů. U Sv. Mořice, Náměstí Republiky, U Dómu, Žižkovo náměstí. Za zastávkou Žižkovo náměstí bude vybudována Povodím tramvajová úvrať. Náhradní autobusová doprava od Hlavního nádraží nebude v tuto dobu již provozována. Posílena je větev přes Kosmonautů prostřednictvím tramvajových linek s přestupem na Náměstí Hrdinů na tramvajovou linku č. 3, která zajistí dopravní obslužnost úseku Náměstí Hrdinů – Žižkovo náměstí.

Další články